Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Ο παλιός φύλακας του Λιβαριού λύνει την σιωπή του και μιλάει για όλους και για όλα


Ακόμη ένα ρεπορταζ για το θέμα που έχει συγκλονίσει τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Αυτή την φορά ο φακός του Ιστιαία Νιουζ επισκέφθηκε το Λιβάρι στα Κανατάδικα Ιστιαίας σε μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον επί σειρά ετών φύλακα, τον κυρ Κώστα.
Το Λιβάρι είναι λιμνοθάλασσα και αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο. Έχει έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 3/4 είναι υφάλμυρα και το 1/4 βαλτώδη. Το Λιβάρι ανήκει στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού που έχει και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του. Αποτελεί την μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση, από το 1988 επί δημαρχίας Αγδινιώτη, με τεράστια έσοδα στον Δήμο. Είναι όμως έτσι;
Επί σειρά ετών και σε κάθε δημαρχία ερχόταν στο φως, από μέλη αντιπολιτεύσεων και καταγγελίες δημοτών, οικονομικά σκάνδαλα γύρο από την εκμετάλλευση του Λιβαριού. Η νυν επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Αναστασία Τσαρούχα πάντα "κρατούσε ζεστό" το θέμα γύρω από την οικονομική διαχείριση του Λιβαριού με επερωτήσεις στα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια Ευαγγελόπουλου, Καπόλου και Χριστοφή.
Αυτή την στιγμή το Λιβάρι είναι έρμαιο σε φύση και άνθρωπο. Και ενώ θα μπορούσε να είναι η ποιο ανθηρή δημοτική επιχείρηση αν εκμεταλλευόταν και διαχειριζόταν σωστά, τα σημερινά χρέη ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το θέμα υπεραλίευση και παράνομη διάθεση προϊόντων του Λιβαριού, ήρθε ξανά στην επιφάνεια έπειτα από καταγγελίες του Αθανασίου Στάμου, ιχθυέμπορα που συνεργαζόταν επί σειρά ετών με το Λιβάρι.
Διαβάστε και ακούστε την συνέντευξη εδώ: "Ο θανάσης Στάμος καταγγέλλει δημόσια Δήμαρχο και μέλη του Δήμου για το Λιβάρι"
Στην επίσκεψη μας στο Λιβάρι την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τον παλιό φύλακα. Χαρακτηριστικά ο κυρ Κώστας μας ανέφερε:

"Αυτό είναι ίσως το καλύτερο Λιβάρι στην Ελλάδα. Έχει πολλές ποικιλίες μεγάλων και καθαρών ψαριών, όπως τσιπούρες, λαβράκια, γλώσσες, κτλ. που κρατούν μεγάλη τιμή.
Είμαι σχεδόν 20 χρόνια στο Λιβάρι, εδώ μεγάλωσα. Εργαζόμουν αμισθί με σύμβαση - συμφωνία που προέβλεπε 50-50 σε ότι ψάρια έφευγαν από το Λιβάρι. Δηλαδή ότι αλίευα και πουλούσα, κρατούσα το 50% εγώ και το άλλο 50% το απέδιδα στον Δήμο κόβοντας πάντα τα απαραίτητα παραστατικά και αποδείξεις. Η σύμβαση μου ανανεώνονταν με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η τελευταία σύμβαση μου έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2011.
Πρόσφατα η δημαρχεία διόρισε προφορικά νέο φύλακα, τον Βασίλη, που είναι και συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου. Είναι αμισθί εδώ χωρίς να του έχει γίνει κάποια σύμβαση ή πρόσληψη. Ότι αλιεύει το πουλάει χωρίς να αποδίδει τίποτα στον Δήμο, χωρίς καθόλου παραστατικά. Ο αυτοδιορισμένος νέος φύλακας έχει βάρκα με όλα τα σύνεργα, σηκώνει τα κλουβιά αλιεύοντας και πουλώντας μεγάλες ποσότητες ψαριών και καβουριών σε εμπόρους του Βόλου με Αιγύπτιους υπαλλήλους. Ο δήμος δεν μπορεί να εκδώσει παραστατικά, από το 2009 και μετά, λόγο των τεραστίων οφειλών του.
Ο δήμος, ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος - πρόεδρος της επιτροπής τα γνωρίζουν όλα αυτά. Γνωρίζουν επίσης ότι μέλος του δημοτικού συμβουλίου πουλούσε ψάρια, ιδίως στον κάτω πλάτανο, τον έχουν καταγγείλει. Είχα καλέσει εδώ τον χειμώνα αντιδήμαρχο και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τους είπα το τι γίνετε εδώ. Και εγώ έχω αλιεύσει και πουλήσει χωρίς παραστατικά, απλά τα σημείωνα, έπειτα από εντολή του δημοτικού συμβουλίου και των αιρετών που ήρθαν εδώ.
Τον τελευταίο καιρό δέχομαι απειλές..."