Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΛΤΡΑ


Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 στο χωριό Γιάλτρα Β. Εύβοιας πραγματοποιήθηκε η πατροπαράδοτη γιορτή κρασιού, ένα τοπικό έθιμο που καλά κρατεί για χρόνια.
Τα Γιάλτρα φημίζονται για το κρασί τους, από παλιότερα με τους μεγάλους αμπελώνες και την μοναδική ποικιλία Βραδιανό ως το παραδοσιακό οινοποιείο του συνεταιρισμού και τα σύγχρονα ιδιωτικά οινοποιεία.
Ακόμη και σήμερα αν κάνει κανείς μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια θα συναντήσει τις "καρούτες", παλιά πετρόχτιστα κτίσματα όπου τοποθετούταν τα σταφύλια προκειμένου να πατηθούν με τα πόδια για να δώσουν τον πολύτιμο χυμό τους.
Μετά τον "τρύγο" και το "πάτημα" των σταφυλιών, ο μούστος έμπαινε στα βαρέλια και οι κάτοικοι του χωριού διοργάνωναν την γιορτή κρασιού με άφθονο κρασί και εκλεκτούς μεζέδες.
Το έθιμο, στην σύγχρονη εκδοχή, αναβιώνετε από τους τοπικούς συλλόγους με μουσική και χορό. Επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, οι γυναίκες του χωριού επιμελούνται τον πλούσιο μπουφέ που προσφέρετε δωρεάν με άφθονο Γιαλτρανό κρασί και το γλέντι κρατά ως αργά...
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ