Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΗ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ

ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ:
«Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι, σε αδιευκρίνιστο χρόνο πάντως εντός του έτους 207, στην Ιστιαία Ευβοίας νόθευσε φορολογικά στοιχεία. Ειδικότερα ο κατηγορούμενος, ο οποίος διατηρεί λογιστικό γραφείο με έδρα την Ιστιαία, εξέδιδε προς τους πελάτες τους αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και εισέπραττε πέραν της αμοιβής του και του φόρου προστιθέμενης αξίας και τον παρακρατούμενο φόρο ελεύθερων επαγγελματιών 20%. Η ανωτέρω είσπραξη εμφανιζόταν στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών καθόσον στην αμοιβή του προσέθετε τον παρακρατούμενο φόρο χωρίς παράλληλα να υπολογίζει τον αντίστοιχο ΦΠΑ στο άθροισμα (αμοιβή + φόρος 20%) αλλά υπολόγιζε τον ΦΠΑ μόνο επί της αμοιβής. Δηλαδή ενώ ο φόρος 20% ήταν έσοδο του δεν υποβαλλόταν, όπως έπρεπε σε ΦΠΑ. Περαιτέρω καταχωρούσε στο τηρούμενο βιβλίο εσόδων-εξόδων τον εισπραχθέντα φόρο σε ιδιαίτερη στήλη ως “ΔΑΠΑΝΗ” ενώ δημιουργούσε και άλλη στήλη με την ένδειξη “ΚΑΘΑΡΑ”, στην οποία είχε εισπράξει. Όταν έμαθε ότι σχετικά με τα παραπάνω διενεργείται έλεγχος από την οικεία ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών, πρόσθεσε εκ των υστέρων στα στελέχη αποδείξεων παροχής υπηρεσιών το αρνητικό (-) πρόσημο και διέγραψε το συνολικό ποσό αμοιβής με σκοπό να παραπλανήσει τη φορολογική αρχή, δηλαδή να δείξει ότι δεν εισέπραττε το ποσό του φόρου 20% αλλά το αφαιρούσε.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ:
Την μηνυτήρια αυτή αναφορά είχαν υπογράψει οι πρώην υπάλληλοι – ελεγκτές, Στεργίου Παναγιώτης και Καράτση Ελένη, ο επόπτης της ΔΟΥ Ιστιαίας Συρμός Νικόλαος και οι διευθύντριες της ΔΟΥ Ιστιαίας, Κυρανού Αγγελίνα, Κρητικου Ασλάνογλου Μαρία και Παπαγιανοπούλου Κωνσταντίνα.
Έπειτα από ακροαματική διαδικασία 7 ½ ωρών, παρόντων των μαρτύρων κατηγορίας Στεργίου Παναγιώτη και Καράτση Ελένης, του αρχικού έλεγχου, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ (ΕΓΓΡΑΦΑ)…

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ (ΣΕΛΙΔΑ 1)

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ (ΣΕΛΙΔΑ 2)