Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ…

Δεν αρέσουν τα κεμπάπ στον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού και οι Τούρκοι είπαν να τον τιμωρήσουν “χακάροντας” την ιστοσελίδα του Δήμου.

Πρόκειται για μία ακόμη είδηση από αυτές που όσοι γνωρίζουν τα βασικά περί διαδικτύου τις διαβάζουν και γελούν.

Γελούν με τον “αποκαλυπτικό” συντάκτη της είδησης που δεν “σκαμπάζει” τα βασικά, σε βαθμό να μην γνωρίζει ότι η αρμόδια υπηρεσία λέγεται «Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» και όχι «Ηλεκτρονική Δίωξη» όπως την αναφέρει.

Άλλη δουλειά δεν έχουν οι Τούρκοι από το να ασχολούνται μια με την ιστοσελίδα τοπικής εφημερίδας και μια με την ιστοσελίδα του Δήμου, λες και θα μπλοκάρουν τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ή θα υποκλέψουν τις απόρρητες πληροφορίες αντίστοιχα.

Οι “επιθέσεις” των χάκερς έχουν στόχο τους διακομιστές (server) -και μόνο- των εταιριών που φιλοξενούν ιστοσελίδες, με σκοπό να ευτελίσουν την ασφάλεια του λογισμικού που “τρέχουν”, συνεπώς όχι τις ιστοσελίδες ιδιωτών.

Είναι λοιπόν λογικό ορισμένες σελίδες να “πέφτουν” ή να εμφανίζουν μηνύματα όταν αυτές φιλοξενούνται σε διακομιστές που οι χάκερς κατάφεραν να εισβάλουν.

Από την άλλη, είναι παλιό και καλό κόλπο να δημιουργείς μια τάχα κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα σου και να κάνεις “ντόρο” αν αυτή δεν “τραβάει”…

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά ότι η πραγματική επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου -επί Καποδίστρια- ήταν η istiaia.gr η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας 2000-2006 στα πλαίσια του μέτρου 4.7 «ενίσχυση δράσεων της καινοτομίας και της κοινωνίας της πληροφορίας».

Το αν ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε μια δωρεάν ιστοσελίδα και δεν ανανεώθηκε (10 ευρώ το χρόνο) μετά την λήξη της, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς το γιατί όσο εύκολο είναι να συμπεράνει το γιατί η τότε και μετέπειτα δημαρχίες προτίμησαν να “ανεβάσουν” δικές τους “επίσημες” ιστοσελίδες (dimosistiaias.gr και dimosistiaiasaidipsou.net) υψηλού προϋπολογισμού.