Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

ΣΟΚ! ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΖΩΑ

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η καταγγελία αναγνώστη σχετικά με το μικρό αδέσποτο κουτάβι στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας και την απραξία φιλοζωικού σωματείου, αν και έχει ειδοποιηθεί.

Δεχτήκαμε νέα καταγγελία αναγνώστη, πρώην εθελόντριας του φιλοζωικού σωματείου, που αυτή την φορά κάνει λόγο για χορήγηση ληγμένων -άγνωστο από πότε- φαρμάκων σε ζώα από φιλοζωικό σωματείο.

Μάλιστα το ίδιο το φιλοζωικό σωματείο δημοσιεύει φωτογραφία στην ιστοσελίδα του με τα ληγμένα “πακέτα” σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους, για τα αδεσποτάκια μας είναι μια σημαντική βοήθεια».

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ ζητήσαμε την συνδρομή δύο γιατρών, ενός κτηνιάτρου και ενός παθολόγου, σχετικά με την χρήση ληγμένων φαρμάκων.

Οι πληροφορίες που λάβαμε μας άφησαν άφωνους: «Στα ζώα ισχύει ότι και στον άνθρωπο, και οι δύο είναι ζωντανοί οργανισμοί με τις ίδιες λειτουργίες. Όπως δεν πρέπει να χορηγούνται ληγμένα φάρμακα σε ανθρώπους, δεν πρέπει και στα ζώα. Με αυτή την λογική να χορηγείται και ληγμένη τροφή στα ζώα που δεν κάνει να καταναλώνεται από ανθρώπους. Ένα φάρμακο αντέχει μόνο λίγες ημέρες μετά την λήξη του και αυτό μόνο αν είναι αποθηκευμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μετά την λήξη του φαρμάκου καταστρέφεται η δομή και τα συστατικά του, δεν θα ενεργήσει και πιθανόν να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες. Ελάχιστα είναι τα φάρμακα, όπως κάποια αντιβιοτικά, που είναι κοινά με τα ζώα και φυσικά αλλάζουν οι αναλογίες σε μιλιγκράμ ενεργού συστατικού. Επικίνδυνη είναι και η αποστολή-μεταφορά κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων και αυτό γιατί πολλά συντηρούνται μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και σε ψυγείο. Σε καμία περίπτωση δεν νοείτε θεραπεία με ληγμένα φάρμακα…»