Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

SOS! ΜΑΥΡΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΤΙΝΙΟΥΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε καταγγελίες για μόλυνση της Παναγιάς Ντινιούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή πλημυρίζει από τα απόβλητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Βόρειας Εύβοιας.

Για ακόμη μία φορά, έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, ο ΧΥΤΑ “έσπασε” με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα που υπερχείλισαν να ρυπάνουν την Παναγιά Ντινιούς και τα γύρο αγροτεμάχια, καταλήγοντας στον παραπόταμο Δηνιόρεμα και τέλος μέσου του ποταμού Ξηριά στην θάλασσα.

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, έπειτα από καταγγελίες, επισκεφθήκαμε την περιοχή. Έντονη δυσοσμία και μαύρα ποτάμια με άσπρους αφρούς κυριαρχούσαν στο παραδεισένιο τοπίο που μετατράπηκε σε κόλαση.

Στην Παναγιά Ντινιούς υπάρχει και πηγή με βρύσες, άραγε πόσο “καταλληλότατο προς πόσιν” είναι πλέον αυτό το νερό;

Στην προσπάθεια μας να ενημερώσουμε τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, συναντήσαμε το Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ιστιαίας κ Αργύρη Φενερίδη, δίνοντας μας την υπόσχεση πως θα πράξει κάθε τι απαραίτητο και νόμιμο για την μόνιμη επίλυση του προβλήματος.

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θίξαμε το πρόβλημα και από ραδιοφώνου, προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με τον νέο Πρόεδρο του ΧΥΤΑ και Δήμαρχο του όμορου Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, κ Χρήστο Καλυβιώτη. Η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

Καταγράψαμε και δημοσιεύσαμε το ίδιο φαινόμενο άλλες δύο φορές, τον Νοέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013 (δείτε ΕΔΩ). Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και της εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ (δείτε ΕΔΩ).

Οι τότε καταγγελίες έφεραν στο σημείο την αστυνομία που κατέγραψε το περιστατικό και αιρετούς (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) όπου μετά την περισυλλογή δειγμάτων οδηγήθηκαν στο αποτέλεσμα ότι αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο ΧΥΤΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ…