Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣΓ. Πλατανιώτης - Κ. Μαρκόπουλος
Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων της Βόρειας Εύβοιας με τον Βουλευτή Εύβοιας ΝΔ και τέως Υπουργό κ. Κώστα Μαρκόπουλο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων των Ωρεών.
Θέμα της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση και προβολή των αρχαιολογικών θησαυρών της Β. Εύβοιας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, συγγραφέας και ερευνητής Αλέξανδρος Καλέμης, με ταυτόχρονη προβολή εικόνων.
Προλόγισε ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κώστα Μαρκόπουλου, κ. Γιώργος Πλατανιώτης.

Α. Καλέμης
Δύο ήταν τα επί μέρους θέματα της συζήτησης:
Το πρώτο αφορούσε τις ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Κηρίνθου και την πρόθεση του Γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκίσεν να χρηματοδοτήσει και να αναλάβει την ανασκαφή.
Από παράγοντες της περιοχής τονίστηκε η ανάγκη της όσον το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης των ανασκαφών της Κηρίνθου και της τουριστικής αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου όταν αυτός καταστεί επισκέψιμος.

Κ. Μαρκόπουλος
Το δεύτερο θέμα αφορούσε το χρονίζον πρόβλημα ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή των Ωρεών και του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων της περιοχής.
Τέθηκε και πάλι η πρόταση της εναλλακτικής λύσης δημιουργίας σε κάποιον κατάλληλο χώρο της περιοχής μιας προσωρινής έκθεσης των αρχαιολογικών θησαυρών, εν αναμονή της κατασκευής του Μουσείου.
Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από το σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων με μόνο πρόβλημα τις διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά την θέση του χώρου προσωρινής έκθεσης των αρχαιοτήτων της Βόρειας Εύβοιας.

Γ. Κοντζιάς
Η τοποθέτηση του κ. Κώστα Μαρκόπουλου επί των δύο αυτών θεμάτων υπήρξε σαφής και χωρίς αοριστίες.
Επεσήμανε τους τομείς που μπορεί να προσφέρει την προσωπική του βοήθεια και καθόρισε τα βήματα και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δρομολογηθεί η προσπάθεια επίτευξης των στόχων.
Δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα ζητήσει εγγράφως από την Δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού, κ. Ελένη Ευσταθίου, υπόδειξη σημείων για έκθεση των αρχαιολογικών θησαυρών της Β. Εύβοιας.

Σύλλογος Ωρεών
Στη συζήτηση έλαβαν ενεργό μέρος, ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Κοντζιάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Ηλίας Πετσής, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Δήμητρα Μανούκα, εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών φορέων των δύο Δήμων της Β. Εύβοιας και πολίτες της περιοχής.
Παρέστη επίσης ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Δήμου και η Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Κώστα Μαρκόπουλου στην Εύβοια, κ. Ελένη Αϊδίνη.

Το ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS ήταν εκεί από όπου τα πλάνα και το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί...