Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ «ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ»Από τη θεωρία στην πράξη πέρασε ο Βουλευτής Εύβοιας και τ. Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, υλοποιώντας άμεσα την δέσμευση του, με επιστολή στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού και θέμα «ίδρυση μουσείου στη Β. Εύβοια».

Ο κ. Μαρκόπουλος συναντήθηκε με πολιτιστικούς φορείς της Β. Εύβοιας, το απόγευμα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων των Ωρεών, σε συζήτηση για την αξιοποίηση και προβολή των αρχαιολογικών θησαυρών της Β. Εύβοιας και την δημιουργία μουσείου στην περιοχή (δείτε ΕΔΩ).

Ολόκληρη η επιστολή του Βουλευτή στην Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ως εξής:

“Παραβρέθηκα την Δευτέρα 8/12 σε συγκέντρωση πολιτών του Δήμου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ωρεών. Αντικείμενο της συζήτησης και ενημέρωσης ήταν η δημιουργία Μουσείου Αρχαιοτήτων στη Β. Εύβοια. Ενημερωθήκαμε από τον Αρχαιολόγο, Άγγελο Ριτσώνη, πως αγάλματα, νομίσματα και άλλα ευρήματα της Β. Εύβοιας βρίσκονται είτε στις αποθήκες του Αρχαίου Μουσείου Χαλκίδας, είτε στην Ερέτρια, είτε στην Αρχαία Ολυμπία είτε στο Βερολίνο! Πιστεύω ότι έχουμε χρέος να τα συγκεντρώσουμε στη Β. Εύβοια.
Εν τω μεταξύ, ο Δήμος έχει ήδη ανασκευάσει αίθουσα στο Λιμανάκι του Ν. Πύργου. Ακόμα υπάρχει η προοπτική του κοινοτικού κτιρίου στους Ωρεούς, που ασφαλώς γνωρίζω ότι με ευθύνη σας ανακαινίζεται.
Επιθυμώ, ωστόσο, να σας γνωστοποιήσω ότι ο Δήμος πρέπει να ζητήσει την οργάνωση Μουσείου είτε Αρχαιολογικής Συλλογής στον Δήμο από τον Υπουργό Πολιτισμού. Και ακόμα πρέπει να κάνει γνωστό το Υπουργείο την ύπαρξη αλλά και την διάθεση των 2 χώρων ώστε να εξελιχθεί η καταλληλότητά τους.
Προσωπικά κάνω γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έχω ήδη διαπιστώσει την θετική πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από συζήτηση με την Γεν. Γραμματέα κα Μενδώνη, για την δημιουργία της οργάνωσης αρχαιολογικής συλλογής, αλλά ασφαλώς υπάρχει πολύς δρόμος και πολλές ενέργειες μέχρι την υλοποίηση του σκοπού.
Επομένως, οι πολίτες αναμένουν πρωτοβουλίες από την Δημοτική Αρχή. Στον σκοπό αυτό είμαι αλληλέγγυος.”

Ακούστε στο βίντεο την αποκλειστική δήλωση του Βουλευτή Εύβοιας και τ. Υπουργού Κώστα Μαρκόπουλου στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS και ΡΑΔΙΟ ΙΣΤΙΑΙΑ 100.4