Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΩΡΕΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών Ευβοίας

Μετά τα ψεύδη και τις ανακρίβειες που με σκοπιμότητα ακούστηκαν από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών Μπαρούτη Άρη και τα σχόλια άλλων μελών της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, στη χθεσινή συνεδρίασή της, ο Ε.Ε.Σ.Ω. οφείλει να απαντήσει στις επιμέρους κατηγορίες που δέχτηκε.

Ακολουθεί επιστολή με διευκρινίσεις για κάθε ανακρίβεια που ακούστηκε χθες.


"Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών από τον Εκπολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ωρεών.
Μετά τα ψεύδη και τις ανακρίβειες που με σκοπιμότητα ακούστηκαν από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών Μπαρούτη Άρη και τα σχόλια άλλων μελών, στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, ο Ε.Ε.Σ.Ω. οφείλει να ενημερώσει για τα παρακάτω:

1) Ο Ε.Ε.Σ.Ω., όπως και άλλοι σύλλογοι του χωριού, χρησιμοποιούν αυτή την αίθουσα από τότε που κατασκευάστηκε, για διάφορες χρήσεις, (γενικές συνελεύσεις, μαθήματα, συγκεντρώσεις), νόμιμα, μετά από αιτήσεις παραχώρησης και εγκρίσεις από τους αρμόδιους. Ψευδώς λοιπόν ο κ. Μπαρούτης ανέφερε στα μέλη της επιτροπής ότι η αίθουσα παραχωρείται χατιρικώς μόνο κατά τα τελευταία 3 έτη που είναι εκείνος διευθυντής στο σχολείο. Το αρχείο εισερχομένων - εξερχομένων του συλλόγου είναι στη διάθεση σας για να δείτε και το πλήθος των εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί για πάνω από δέκα χρόνια, αλλά και όλη την αλληλογραφία.

2) Ο Ε.Ε.Σ.Ω. δεν προκαλεί φθορές, ούτε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, ούτε και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εντός και εκτός του σχολικού συγκροτήματος. Αντιθέτως, συνεχώς διορθώνει μικροζημιές που εντοπίζει.
Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε πως:
α) επισκευάσαμε δύο παράθυρα (όπως μπαίνουμε το 4ο και 3ο δεξιά, κοντά στη σκηνή) καθώς τα κουφώματα τους ήταν στον αέρα χωρίς βίδες, τα παράθυρα δεν έκλειναν, έμπαιναν νερά και υπήρχε κίνδυνος να πέσει το 4ο. -Φθορές που δεν προκάλεσε ο Σύλλογος-
β) Επανειλημμένα έχουμε βρει ανοιχτά (κυριολεκτικά ανοιχτά) παράθυρα και πόρτες, και στην Αίθουσα Πολλαπλών και στις σχολικές αίθουσες, τα οποία κλείνουμε εμείς προκειμένου να μην μπει κάποιος μέσα ή να μην προκαλέσει ζημιές ο αέρας και η βροχή.
γ) Κατηγορηθήκαμε ότι εμείς λερώνουμε την αίθουσα. Απαντάμε, λοιπόν, ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθαρίζεται και από εμάς. Αμέτρητες φορές έχουμε μεταφέρει σκούπα, σφουγγαρίστρα, χαρτί, καθαριστικά και ηλεκτρική σκούπα από το σπίτι μας ώστε να φροντιστεί επιμελώς. Όπως επίσης καθαρίζουμε τους πάγκους, τα θρανία και το πάτωμα από κολλημένες τσίχλες, ψίχουλα, σάλτσες, μακαρόνια και σκουπίδια που βρίσκουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το χώρο.
Δεν σημαίνει τίποτα το γεγονός ότι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, έθεσε το ζήτημα ελλιπούς καθαριότητας της αίθουσας μέσα στην οποία μάλιστα τρώνε τα παιδιά του ολοήμερου? Ενημερώθηκε άραγε η σχολική επιτροπή, από τον διευθυντή, για το πρόβλημα με την καθαρίστρια που καθαρίζει μόνο όταν είναι να γίνει κάποια γιορτή, όπως μας πληροφόρησαν?
δ) Κατηγορηθήκαμε ότι χαλάσαμε τα πόμολα (!) και το λουκέτο της εξωτερικής πόρτας της αυλής και μετά αδιαφορήσαμε και κλείσαμε την πόρτα με «γραβάτα». Δεν αναφέρθηκε όμως ότι το λουκέτο το είχαμε λαδώσει δύο φορές τις προηγούμενες εβδομάδες επειδή κόλλαγε μετά τα χτυπήματα που είχε δεχτεί, -δεν γνωρίζουμε από ποιον-. Πράγματι, ένα βράδυ, μετά το τέλος του μαθήματος, το λουκέτο δεν έκλεινε με τίποτα, παρόλο που και πάλι το λαδώσαμε και προσπαθήσαμε να το φτιάξουμε. Καθώς ήταν Δευτέρα, τα καταστήματα ήταν κλειστά και δεν είχαμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα καινούριο άμεσα. Την ίδια στιγμή ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον διευθυντή του σχολείου. Η μόνη επιλογή που είχαμε προκειμένου να μην αφήσουμε την αυλόπορτα εντελώς ανοιχτή, ήταν να τη δέσουμε με μια «γραβάτα», που για να κοπεί ήθελε κόφτη. Πρόθεση μας ήταν να αγοράσουμε το επόμενο πρωί ένα καινούριο λουκέτο αλλά παρόλα αυτά δεχτήκαμε τα πυρά και το μένος του διευθυντή.
ε) Επίσης, επανειλημμένα, ανεβαίνουμε σε σκάλες που μεταφέρουμε από το σπίτι μας προκειμένου να κρεμάσουμε τις κουρτίνες της σκηνής και των παράθυρων που συνεχώς βγαίνουν από τα γαντζάκια τα οποία από την πολυκαιρία έχουνε χαλαρώσει.
Συνέχεια, ειδικά μετά από σχολικές γιορτές, αφαιρούμε τις καρφίτσες (που κρατούσαν τις ζωγραφιές παιδιών) πάνω από τις κουρτίνες, αφενός γιατί όταν παραμένουν για πολύ καιρό σκουριάζουν και χαλάνε τα υφάσματα, και αφετέρου επειδή υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των παιδιών.
ζ) Κάθε φορά που βρέχει, η αίθουσα μετατρέπεται σε σκηνικό κατάλληλο για τη Λίμνη των Κύκνων. Νερό μπαίνει από παντού και σχηματίζονται δύο τεράστιες λίμνες σε ολόκληρο το πάτωμα. Πριν από κάθε μάθημα παραδοσιακών χορών, μέλη του συλλόγου και χορευτές, με δικές μας σφουγγαρίστρες και κουβάδες μαζεύουμε τα νερά και αερίζουμε την αίθουσα ώστε να φύγει η υγρασία. Χαρακτηριστικά, θα σας αναφέρουμε ότι την τελευταία φορά που έγινε αυτό μαζέψαμε 7 κουβάδες νερό και χάσαμε το μάθημα. Ο διευθυντής παρόλο που το γνωρίζει και κόπτεται για την καλή κατάσταση της αίθουσας δεν έχει πάρει ακόμα την απόφαση να διορθώσει το πρόβλημα.

3) Ανακριβώς, χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι ενήλικες καπνίζουν μέσα στην αίθουσα. Τουλάχιστον κατά τις ώρες που τη χρησιμοποιούμε εμείς, κανένας δεν καπνίζει μέσα. Τις υπόλοιπες ώρες ή σε άλλες αίθουσες του δήμου δεν γνωρίζουμε τι γίνεται, αλλά εμείς δεν έχουμε εντοπίσει ποτέ ίχνη ή μυρωδιά καπνού.

4) Από το 2006 ο Ε.Ε.Σ.Ω. πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών ενηλίκων κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 19:00 - 20:00. Η χρήση της αίθουσας γίνεται πάντα κατόπιν αίτησης παραχώρησης και πάντα τηρούμε τις ημέρες και ώρες που έχουν εγκριθεί για την εύρυθμη λειτουργία και χρήση της αίθουσας. Δεν κάναμε και δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε κατάληψη σε κανέναν χώρο. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η αίθουσα είναι ο μοναδικός αυτόνομος μεγάλος χώρος στο χωριό στον οποίο μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις πολλών ατόμων. Διευκολύνει σε αφάνταστο βαθμό τις δραστηριότητες των συλλόγων που παράγουν έργο στο χωριό. Η άλλη εναλλακτική πρόταση είναι η αίθουσα του γυμνασίου, που όμως δεν ενδείκνυται γιατί είναι μικρών διαστάσεων, μικρότερης χωρητικότητας και βρίσκεται εντός του σχολικού κτηρίου.
Προς το παρόν έχει ανασταλεί η λειτουργία του χορευτικού τμήματος και έχουν ενημερωθεί τα μέλη μας για τον λόγο αναστολής.

5) Κατηγορηθήκαμε ότι από τα προαναφερόμενα μαθήματα παραδοσιακών χορών «κάποιοι βγάζουν μισθό εκεί μέσα». Προς ενημέρωσή σας, λοιπόν, σας παραθέτουμε τα οικονομικά στοιχεία που έχουν σχέση με το χορευτικό τμήμα κατά το τελευταίο έτος τα οποία αποδεικνύουν ότι πραγματικά δεν μιλάμε για μισθό αλλά για κάλυψη εξόδων μετακίνησης.
Από τους εγγεγραμμένους χορευτές εισπράττονται €10 μηνιαίως (οι χορευτές πληρώνουν μόνο για τους μήνες που συμμετέχουν και όχι για όλη τη σεζόν) ώστε να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης της χοροδιδασκάλου μας Μαρίας Μαραγιάννη, κατοίκου Γερακιούς, τα οποία ανήλθαν ανά μήνα στα:
Νοέμβριος 2013 € 84
Δεκέμβριος 2013 € 60
Ιανουάριος 2014 € 84
Φεβρουάριος 2014 € 96
Μάρτιος 2014 € 144
Απρίλιος 2014 € 108
Μάιος 2014 € 126
Ιούνιος 2014 € 72
Αν τα €100 θεωρούνται μισθός… Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι στη διάθεσή σας ώστε να λυθούν όλες οι απορίες.

6) Αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιώντας την αίθουσα, επιβαρύνεται οικονομικά το σχολείο. Σας ενημερώνουμε πως το καλοριφέρ δεν το ανάβουμε, ούτε και κανένα άλλο θερμαντικό μέσο, καθώς δεν το έχουμε ανάγκη. Πριν δύο χρόνια, κάναμε μια απόπειρα δημιουργίας παιδικού χορευτικού τμήματος, κάθε Σάββατο 11:00 - 13:00. Τότε είχαμε ζητήσει από τον διευθυντή του σχολείου να μας επιτρέψει να ανάβουμε το καλοριφέρ για μια ώρα, μας είχε ενημερώσει για το πρόβλημα με το πετρέλαιο και είχαμε συμφωνήσει να συνεισφέρουμε οικονομικά ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχολείο, δίνοντας €100, τον Φεβρουάριο του 2012. Μιλάμε για 6 ώρες το μήνα (1,5 ώρα σε κάθε μάθημα), επί 4 μήνες, δηλαδή 24 ώρες.
Αν καταναλώνουμε πολύ ρεύμα με τις λάμπες που ανάβουμε για να βλέπουμε, σε σημείο να επιβαρύνουμε το σχολείο, προτιθέμεθα να πληρώνουμε το ποσό που μας αναλογεί.

7) Τέθηκε η ερώτηση «Γιατί να γίνει η Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευσή μας στις 4 Ιανουαρίου 2015 και όχι κάποια άλλη στιγμή αργότερα, που είναι ανοιχτά τα σχολεία» και «ποιος θα έρθει να μας ανοίξει». Κατ`αρχήν να υπενθυμίζουμε ότι η Συνέλευση γίνεται απογευματινή ώρα που έτσι και αλλιώς το σχολείο είναι πάντα κλειστό και θα χρειαστεί να έρθει κάποιος από το σχολείο να μας ανοίξει. Πληροφοριακά, τέσσερις από τους δασκάλους του σχολείου είναι μέλη του συλλόγου και κάποιοι από αυτούς έχουν επιτελέσει και πρόεδροι του, συνεπώς ξέρουν πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της αίθουσας και δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να μας ανοίξουν κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή. Ενημερωτικά, η Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευσή μας, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ.Ω. που ορίζονται στο καταστατικό μας καθώς και η παράλληλη κοπή της βασιλόπιτας γίνονται στην αρχή του έτους. Επιλέξαμε αυτή την ημερομηνία με το σκεπτικό ότι πολλά από τα μέλη μας θα είναι εδώ για τις γιορτές και θα θέλαμε να παραβρίσκονται στη συγκέντρωση και στις εκλογές, πριν φύγουν ξανά.

8) Η πρόταση να γίνονται οι συναντήσεις μας σε άλλες αίθουσες άλλων χωριών είναι το λιγότερο αστεία. Είναι περιττό να πούμε ότι τα μέλη μας είναι από τους Ωρεούς, δεν διαθέτουν όλοι οχήματα και δεν είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται αλλού, όταν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιείται μια αίθουσα που κατασκευάστηκε για το κοινό καλό.

9) Το γεγονός ότι ο διευθυντής του δημοτικού ζήτησε να απομακρυνθεί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, Κώστας Χατζής, από την αίθουσα δημοτικών συμβουλίων του δήμου, πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής, ώστε να μην την παρακολουθήσει δεν το σχολιάζουμε. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Στην περίπτωση που ο κ. Μπαρούτης, ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν γνώριζε τα παραπάνω, θα έπρεπε να φροντίσει να ενημερωθεί σχετικά πριν εκφράσει τόσο αρνητικά σχόλια για το Σύλλογο και τις δράσεις του. Επίσης, θα παρακαλούσαμε τους υπεύθυνους να μας ενημερώσουν εγγράφως εάν έχουν γίνει φθορές στην αίθουσα από το σύλλογό μας, ώστε αν υπάρχουν να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάστασή τους.

Η αίθουσα ανήκει στον δήμο και ο δήμος είμαστε όλοι μας!
Καθημερινά το έργο του Ε.Ε.Σ.Ω., από την ίδρυση του, το 1980, έως και σήμερα, αποδεικνύει ότι ο Σύλλογος ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ – ΣΥΝΤΗΡΕΙ και σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφει.

Μετά τιμής
Το Δ.Σ."