Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΑΙΔΗΨΟΥΜύρισε καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και όλοι αρχίζουν να αναζητούν οάσεις δροσιάς με το ερώτημα αν και την φετινή σαιζόν θα λειτουργήσουν οι παραλιακές καντίνες στον Δήμο, μιας και έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το θέμα αυτό.

Δημήτρης Ζουπανιώτης
Την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 σε τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιστιαία, συζητήθηκε το θέμα «ορισμός θέσεων καντινών, στάσιμου εμπορίου και περιπτέρων», θέμα που είχε αναβληθεί στην συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2015.

Η συζήτηση διάρκειας περίπου δύο ωρών έγινε σε θερμό κλίμα με έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από την δημοτική σύμβουλο κα. Μαίρη Μακρή (δείτε βίντεο).
Απορίες δημιούργησε η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΠΖ Αντιδημάρχου Δημητρίου Ζουπανιώτη όταν ανάφερε πως δεν γνωρίζει πολλά για το θέμα των καντινών, ενώ το κομμάτι «ορισμός θέσεων στάσιμου εμπορίου και περιπτέρων» αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση (δείτε βίντεο).

Μαίρη Μακρή
Τελικά 19 είναι οι θέσεις καντινών στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού που ορίζει και εγκρίνει η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, αν και αρχικά ο Δήμος ζήτησε περισσότερες, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που διαβάστηκε στην συνεδρίαση της ΕΠΖ.
Οι 19 θέσεις καντινών είναι:
ΙΣΤΙΑΙΑ: 2 θέσεις Κανατάδικα, 1 θέση Τσοκαϊτη.
ΛΙΧΑΔΑ: 1 θέση Λιχαδονήσια, 1 θέση Κάβος.
ΓΙΑΛΤΡΑ: 1 θέση Πόρτο.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ: 1 θέση Άγιος Νικόλαος.
ΑΓΡΙΟΒΟΤΑΝΟ: 1 θέση Πλατανιάς.
ΠΕΥΚΙ: 1 θέση εμπρόσθεν ταβέρνας Τζίμμης, 1 θέση εμπρόσθεν Αυστραλέζου (Κραβαρίτη Ν.), 1 θέση απέναντι ξενοδοχείου Λετώνη στο πάρκο.
ΑΣΜΗΝΙΟ: 1 θέση Κεφάλες.
ΩΡΕΟΙ: 1 θέση Αλογομάντρα.
ΠΥΡΓΟΣ: 1 θέση Νησιώτισσα.
ΑΓΙΟΣ: 1 θέση Βίλλα, 1 θέση Ακρωτήρι.
Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ: 1 θέση Πάρκο, 1 θέση Γήπεδο, 1 θέση Αγίου Νικολάου.

Μέλη Ε.Π.Ζ.
Να σημειωθεί ότι για τις 3 θέσεις καντινών στο Πευκί υπάρχουν διαφωνίες και αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες του παραλιακού οικισμού, οι οποίοι δεν θέλουν τις καντίνες κοντά στα καταστήματα τους, κάνοντας λόγο για επαγγελματική καταστροφή τους.

Αντιδράσεις με παράπονα που προηγούμενες χρονιές έφτασαν σε αρμόδιες αρχές έχουν και οι κάτοικοι των παραλιακών οικισμών Κανατάδικα και Τσοκαϊτη, οι οποίοι κάνουν λόγο για έντονη ηχορύπανση καθ’ όλο το 24ωρο από την δυνατή μουσική των καντινών και τον θόρυβο των γεννητριών.

Τα Κανατάδικα και ο Τσοκαϊτης με τους υδροβιότοπους Μικρό Λιβάρι και Μεγάλο Λιβάρι ανήκουν σε προστατευόμενη περιοχή και στο πρόγραμμα NATURA 2000. Η Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Ελένη Ευσταθίου, έπειτα από επίσκεψη της στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος Ενέργειας, εξασφάλισε την «σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε 6 τμήματα, των ακτών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Ευβοίας Περιφέρεια Σ. Ελλάδας, που ανήκουν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000» έγγραφο που θα δημοσιεύσουμε σε επόμενη ανάρτηση μας.

Χάρτης NATURA 2000
Το Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης και ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου. Η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών απαιτούσε την δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας (Special Protection Areas - SPA) της ορνιθοπανίδας. Η Οδηγία των Οικοτόπων παρομοίως απαιτούσε τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας (Special Areas of Conservation - SAC) για τα υπόλοιπα είδη και το περιβάλλον. Από κοινού αυτές οι ζώνες δημιουργούν τις περιοχές του δικτύου Φύση 2000. Το δίκτυο, που είχε ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2004, περιλαμβάνει ήδη σχεδόν 15.000 τοποθεσίες, συνολικής έκτασης 420.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του εδάφους της Ε.Ε. Δραστηριότητες όπως η γεωργία, η θήρα ή ο τουρισμός, μπορούν να πραγματοποιούνται εντός των ορίων του Natura, αλλά στο μέτρο που δεν θίγουν τις ανάγκες διατήρησης της φύσης. Περαιτέρω, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή το επίπεδο ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Φωτογραφία από Facebook (chris dreez alexandris)
Ο ορισμός θέσεων καντινών είναι το πρώτο στάδιο για να λειτουργήσουν οι καντίνες, με επόμενο σταθμό την φάση αδειοδότησης λειτουργίας από τον Δήμο. Αν και ουσιαστικά δεν έχουν δοθεί ακόμη οι άδειες, οι κατασκευές σε Κανατάδικα και Τσοκαϊτη άρχισαν σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS επισκέφθηκε τα σημεία που όρισε η Π.Ε. Εύβοιας σε Πευκί, Κανατάδικα και Τσοκαϊτη από όπου το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί.
Πευκί Αυστραλέζου

Πευκί Αυστραλέζου

Πευκί Πάρκο

Πευκί Πάρκο

Πευκί Τζίμμης

Πευκί Τζίμμης

Κανατάδικα

Κανατάδικα

Κανατάδικα

Κανατάδικα

Κανατάδικα

Κανατάδικα

Τσοκαϊτης

Τσοκαϊτης

Τσοκαϊτης

Τσοκαϊτης

Τσοκαϊτης

Τσοκαϊτης

Τσοκαϊτης

Τσοκαϊτης