Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Ο ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΡΙΓΑΝΑΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομα του μετά την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις, αφιερώνοντας του έξι ημέρες του χρόνου.

Η 24η Ιουνίου (Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου) γιορτάστηκε και φέτος στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στην Ιστιαία που ανήκει στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου, του Αϊ Γιάννη του Ριγάνα όπως είναι γνωστό σε όλους.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται Ριγανάς επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.

Το απόγευμα της παραμονής 23 Ιουνίου, τελέστηκε Εσπερινός και Αρτοκλασία από τον Πρωτοπρεσβύτερο της Ενορίας Γεώργιο Χαιρόπουλο και τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Καπνίση, με πλήθος πιστών.

Στην συνέχεια ακολούθησε το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές. Πάνω από την φωτιά, που σύμφωνα με την παράδοση επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό, πέρασαν μικροί και μεγάλοι.

Το ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS ήταν εκεί από όπου το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί…