Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΓΡΙΟΒΟΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

     Στις 6 Ιουνίου 2015 ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Αγριοβοτανίου Ιστιαίας, με την Χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, διοργάνωσε επιτυχώς προσκυνηματική επίσκεψη στο όμορφο νησί της Σαλαμίνος υπό την πνευματική καθοδήγηση του Εφημερίου της Ενορίας π. Ευσταθίου Αναγνώστου. Πρώτος σταθμός η Ιερά και Σεβασμία Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Μάνδρας Αττικής. Εκεί προσκυνήσαμε ευλαβικά το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας μας που κοσμεί την Μονή, ξεναγηθήκαμε στους χώρους της ενώ δεν παραλείψαμε να απολαύσουμε κάποια από τα εργόχειρα των μοναζουσών.

     Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Νέα Πέραμο και από εκεί με το καράβι της γραμμής αποβιβαστήκαμε στο ευλογημένο και παράλληλα Ιστορικό νησί της Σαλαμίνας  με τα γραφικά Μοναστήρια και τα ιστορικής φύσεως αξιοθέατα. Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής. Πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη, τόπος διαμονής και δημιουργίας του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και φιλοξενίας του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Η Σαλαμίνα είναι ευρύτερα γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη μεγαλύτερη Ναυμαχία των αιώνων, που έγινε στο στενό της το 480 π.Χ.

     Αρχικά επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, ένα ιστορικό Μοναστήρι το οποίο ανίδρυσε ο όσιος Λαυρέντιος ο οποίος ήρθε στο νησί το 1670, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας. Ο όσιος Λαυρέντιος ως ηγούμενος της Μονής προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Έθνος καθώς η Μονή έγινε ορμητήριο πολλών αγωνιστών και καταφύγιο κατατρεγμένων κατά την Τουρκοκρατία.

     Επόμενος προορισμός η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών που βρίσκεται μέσα στο δάσος, στην δυτική πλαγιά του βουνού «Σταυρός». Την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της επαναστάσεως του 1821, η ακμάζουσα τότε ανδρώα Μονή του Αγίου Νικολάου υπήρξε τόπος καταφυγής και φιλοξενίας των καταδιωχθέντων από τους Τούρκους.

     Το μεσημέρι γευματίσαμε στην παραλία του νησιού και αργά το απόγευμα ακολουθήσαμε τον δρόμο της επιστροφής, έχοντας κατά νου τις καλύτερες αναμνήσεις από την πνευματική μας εξόρμηση.