Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

ΤΑ “ΚΑΝΟΝΙΑ” ΤΗΣ ΖΟΕ

Πολλοί κάνουν λόγο, φθάνοντας ακόμη και σε καταγγελίες, για διατάραξη του οικοσυστήματος στην Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Τσοκαϊτη, Κανατάδικα, Λιβάρι) από τις καντίνες, “ξεχνώντας” τους ισχυρούς ακουστικούς απωθητικούς μηχανισμούς πουλιών (κανόνια) που είναι εγκατεστημένοι σε απόσταση αναπνοής από την ΖΟΕ - NATURA 2000.

Οι ακουστικοί απωθητικοί μηχανισμοί ή κανόνια όπως οι περισσότεροι τα αποκαλούν επειδή μοιάζουν με μικρογραφία κανονιού, πυροκροτούν με φιάλη προπανίου, παράγοντας δυνατό κρότο, ώστε να απομακρύνουν τα πουλιά από καλλιέργειες. Το μειονέκτημα τους είναι ότι ο κρότος είναι ενοχλητικός σα ρίψη όπλου και δεν περιορίζετε εντός της καλλιέργειας. Αργά την νύχτα που έχει ησυχία, μπορεί κανείς να τα ακούσει ακόμη και μέσα στην Ιστιαία.

Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν τα πουλιά σε ότι αφορά την καταστροφή των καρπών, μιας και οι ώριμοι καρποί αποτελούν ένα ιδανικό γεύμα για αυτά, ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής κάποιου καλλιεργητή.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν λιγότερο επώδυνοι τρόποι απομάκρυνσης πουλιών, όπως, οι καθρέπτες, τα δίχτυα, οι γυαλιστερές κορδέλες, τα σκιάχτρα, κ.α.

Αλήθεια, τα προστατευόμενα είδη πουλιών τρομάζουν στην πράξη από τα γέλια των κολυμβητών ή από τα κανόνια των αγροτών;