Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Κ.Υ. ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ

Μπορεί να λειτούργησε ξανά το ακτινολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας και τα πολιτικά πρόσωπα να κοντράρονται στα ΜΜΕ για το ποιος θα πάρει την δόξα, όμως τα προβλήματα έκαναν γρήγορα την εμφάνιση τους.

Το ακτινολογικό εργαστήριο άρχισε ξανά να εξυπηρετεί του ιατρούς και τους ασθενείς του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας με την εγκατάσταση εμφανιστήριου, μιας μεταχειρισμένης παλιάς τεχνολογίας συσκευής που βρέθηκε στο υπόγειο του νοσοκομείου της Θήβας.

Η συσκευή εμφανίζει τις ακτινογραφίες με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζονταν παλιότερα οι φωτογραφίες των φιλμ. Σε σκοτεινό θάλαμο και με την χρήση κατάλληλων χημικών ουσιών (καταλύτες) γίνετε η εμφάνιση της “πλάκας” του ασθενή. Οι χημικές αυτές ουσίες, πέρα του ότι πρέπει να περισυλλέγονται ξεχωριστά, παράγουν και αέρια (αναθυμιάσεις)…

Οι αναθυμιάσεις αυτές ίσως να έγιναν η αιτία να παρουσιαστούν αναπνευστικά προβλήματα στην βοηθό ακτινολόγου, την στιγμή που καταλήγουν στον περιβάλλοντα χώρο του ακτινολογικού που δεν έχει επαρκή εξαερισμό.

Επικοινωνήσαμε με την ιατρό ακτινολόγο και την βοηθό ακτινολόγο του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, οι οποίες μας παρέπεμψαν στην διεύθυνση. Στην συνέχεια συναντήσαμε τον κ. Αλέξανδρο Δαύρη, ιατρό και διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας.

«Είναι φυσικό τα χημικά όταν αντιδρούν να παράγουν αέρια. Σε έναν άνθρωπο με ευαισθησίες ίσως να τον ενοχλήσουν. Τα χρήματα που διατίθενται δεν επαρκούν για την σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Τις επόμενες ημέρες και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας Ανάπτυξης θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τον σωστό εξαερισμό του ακτινολογικού εργαστηρίου. Πρέπει το ακτινολογικό να μετατραπεί σε ψηφιακό και αυτό δεν απαιτεί κανένα ιδιαίτερο κόστος» τόνισε ο κ. Δαύρης.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με εταιρία ιατρικών μηχανημάτων ρωτώντας αν παλιότερο ακτινολογικό μπορεί να μετατραπεί σε ψηφιακό και ποιο το κόστος.

«Δεν χρειάζεται αντικατάσταση των ακτινολογικών μηχανημάτων. Γίνεται στα ίδια μετατροπή από αναλογικά σε ψηφιακά, τοποθετώντας κατάλληλους σένσορες. Η ακτινογραφία καταλήγει σε υπολογιστή, όπου μπορεί να αρχειοθετηθεί η να εκτυπωθεί σε έναν κοινό εκτυπωτή, χωρίς να χρειάζεται εμφανιστήριο. Το κόστος αναφορικά είναι 10.000 ως 15.000 ευρώ» ήταν η απάντηση που λάβαμε.