Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

10.500 ΕΥΡΩ ΤΟ "ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ" ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά να αλλάξει ο τρόπος επιβολής προστίμου  - στις επιχειρήσεις  - για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους

Την επανεξέταση του τρόπου επιβολής προστίμου 10.500 € για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο στις επιχειρήσεις, ζητά το Επιμελητήριο Ευβοίας, με τρόπο ώστε το εν λόγω πρόστιμο να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, επιτρέποντας ωστόσο την μελλοντική λειτουργία της επιχείρησης.
Σε αυτό πάντα το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Λιονάκης Ιωάννης με επιστολή του στο Υπουργείο Εργασίας και στους συναρμόδιους Φορείς, επισημαίνει ότι δεδομένου της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές βέβαια που κατάφεραν έως τώρα να επιβιώσουν, δεδομένου του άνισου και άδικου αγώνα που δίνουν καθημερινά και ιδιαίτερα μετά από την επιβολή των capital controls,  θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί σε πιό ρεαλιστική βάση μια ορθότερη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Να εξεταστεί η εφαρμογή του συνδυαστικά και κατά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος ή το τζίρο της επιχείρησης, προκειμένου η επιχείρηση ναι μεν να συνετιστεί αλλά και να μην οδηγηθεί εξ αιτίας οριζοντίων εξοντωτικών προστίμων σε διακοπή της λειτουργίας της.
Ο κ. Λιονάκης υπογραμμίζει ότι η ανασφάλιστη εργασία πρέπει οπωσδήποτε να παταχτεί και τα πρόστιμα να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της, διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε μια εποχή που ο επιχειρηματίας αγωνίζεται να καλύψει τις ασφαλιστικές, φορολογικές και τόσες άλλες υποχρεώσεις του, σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα επιβιώνει οριακά και δεν αντέχει άλλα βάρη, η εφαρμογή ενός πιο ΄΄  προσανατολισμένου κατά περίπτωση  ΄΄ μέτρου επιβολής προστίμων είναι αναγκαία για την στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ως κυρίαρχου παράγοντα παραγωγής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.