Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

«ΚΩΛ@@ ΚΑΙ ΒΥΖ@@ ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ ΠΕΛΑΤΩΝ» ; - ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΩΝ ΚΑΝΤΙΝΩΝ

Τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και τα προηγούμενα, όλοι μας απολαύσαμε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, δροσιάς και διασκέδασης, στις καντίνες που είχαν στηθεί στις γνωστές παραλίες Τσοκαϊτη και Κανατάδικα της περιοχής μας.

Παράλληλα πολύς λόγος έγινε για το πώς λειτουργούσαν οι καντίνες στις συγκεκριμένες παραλίες που ανήκουν σε Ζώνη Οικιστικού Έλεγχου (ΖΟΕ) ή σε περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000, έπειτα από τις καταγγελίες που προκάλεσαν την αναίρεση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά με τα σχόλια σε προφίλ, που μιλάν για “μία μικρή - μεγάλη νίκη για το μικρό - μεγάλο λιβάρι”, να φουντώνουν τις φλόγες...

«…ξέρω ποια κοριτσάκια δουλεύουν εκεί, τα παίρνουν για να δείχνουν κώλο και βυζί προς άγραν πελατών και συγγνώμη που γίνομαι χυδαία, αλλά φθάνει με το αίσχος…»
«...υποθέτω ότι και εσύ που τις διαχωρίζεις από άλλους εργαζόμενους και τις λες ξέκωλα δεν είσαι ρατσίστρια...»
«…θεωρώ ότι τα κοριτσάκια δεν έχουν συναίσθηση, αλλά γι' αυτό ακριβώς τα παίρνουν, για να δείχνουν κώλο και βυζί. Αυτό είναι διαπίστωση και ουδόλως ρατσιστικό…»
«…φαραωνικές κατασκευές, κιτς και δηθενιά, πάρτυ στην άμμο και δεν συμμαζεύεται. Ανάπτυξις…»
«…η  *** μιλάει για τράφικινγκ και εκμετάλλευση, πράγματα δυσνόητα για σένα, κατά πως φαίνεται…»

...είναι μερικά από τα δημόσια καταγγελτικά σχόλια (δείτε φωτογραφίες) που σε άλλη ποιο ευρωπαϊκή χώρα θα προκαλούσαν την αυτεπάγγελτη επέμβαση του νόμου ή την προσφυγή στη δικαιοσύνη από τους θιγόμενους.

Όπως και να έχει, πέρα από τις όμορφες στιγμές που πρόσφεραν αυτές οι επιχειρήσεις σε ντόπιους και τουρίστες, έδωσαν “ψωμί” σε πολλούς εργαζόμενους και τόνωσαν την τοπική αγορά και το τοπικό εμπόριο.

Παραμερίζοντας πολιτικούς λόγους και προσωπικά συμφέροντα, ίσως το φετινό καλοκαίρι οι καντίνες στις παραλίες Τσοκαϊτη και Κανατάδικα να λειτούργησαν ποιο νόμιμα από κάθε προηγούμενη καλοκαιρινή σαιζόν.

Εξάλλου, αυτό δεν είναι ένα αποκλειστικό φαινόμενο του τόπου μας αλλά πανελλαδικό. Σε κανένα τουριστικό μέρος καμία τέτοια επιχείρηση δεν είναι 100% νόμιμη, όπως ομολογεί και επιχειρηματίας σε συνέντευξη σε τοπικό έντυπο μέσο.

Αλήθεια, ζητούμε την νόμιμη στήριξη της κάθε Δημοτικής Αρχής ή να κάνει τα “στραβά μάτια”;

Ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού  προς όφελος των συνδημοτών, των τουριστών και της ανάπτυξης των επικείμενων παραλιών (δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου) και η Δήμαρχος Ελένη Ευσταθίου σε συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος Ενέργειας, εξασφάλισαν την «σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, σε 6 τμήματα, των ακτών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Ευβοίας Περιφέρεια Σ. Ελλάδας, που ανήκουν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000: με τίτλο «Μεγάλο και μικρό Λιβάδι-Δέλτα Ξεριά, Υδροχαρές δάσος Αγ. Νικολάου-Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» και κωδικό GR 2420004 μέχρι 30-4-2016». του αναπληρωτή υπουργού ΙωάννηΤσιρώνη (δείτε ΕΔΩ).

Όλα καλά ως την στιγμή που οι καταγγελίες οικολόγων πολιτών έφεραν επιτροπές που διενέργησαν ελέγχους και προκάλεσαν την αναίρεση της παραπάνω υπουργικής απόφασης του κ. Τσιρώνη (δείτε ΕΔΩ). Να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση έθετε επτά “αυστηρούς” όρους για την παραχώρηση και χρήση των εκτάσεων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών.

Η δεύτερη απόφαση “πάτησε” και στο “ξεχασμένο” προεδρικό διάταγμα με τίτλο «καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εντός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του έτους 1923 περιοχή του υγροβιότοπου Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι του Δήμου Ιστιαίας και Κοινότητας Ασμηνίου Ν. Ευβοίας» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 205 Δ΄ / 10 Απριλίου 1990 (δείτε ΕΔΩ).

Το πώς το NATURA 2000, ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης στελεχωμένο από κορυφαίους επιστήμονες του είδους, αναφέρει  «δραστηριότητες όπως η γεωργία, η θήρα ή ο τουρισμός, μπορούν να πραγματοποιούνται εντός των ορίων του Natura, αλλά στο μέτρο που δεν θίγουν τις ανάγκες διατήρησης της φύσης. Περαιτέρω, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή το επίπεδο ζωής στις τοπικές κοινωνίες» και το Ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα .

Ας αναλογιστούμε όλοι μας, χωρίς να ψάχνουμε φθηνές προφάσεις, στις προστατευόμενες περιοχές οι καντίνες κάνουν “ζημιά” στην φύση και το περιβάλλον ή:
- η παράνομη ή ανεξέλεγκτη αλίευση;
- το παράνομο ή ανεξέλεγκτο κυνήγι;
- η μετατροπή του υδροβιότοπου σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων;
- τα γειτονικά “κανόνια” που τρομάζουν τα πουλιά και δεν σταματούν ούτε καν την νύχτα;
- η διάθεση λιπασμάτων από τις καλλιέργειες;