Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΝΟ Ο ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΕ

Στην συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2016 του όμορου Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, συζητήθηκε και το θέμα μεταφοράς σκουπιδιών από άλλους Δήμους στον ΧΥΤΑ Συνδέσμου Β. Εύβοιας που αποφάσισε ο ΦοΔΣΑ Στερεάς.

Ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Καλυβιώτης, Πρόεδρος του ΧΥΤΑ Συνδέσμου Β. Εύβοιας και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Στερεάς (με θετική ψήφο στην απόφαση εναπόθεσης απορριμμάτων), απουσίαζε από την συνεδρίαση.

Από την εν λόγω συνεδρίαση απουσίαζαν και οι επικεφαλείς των  αντιπολιτεύσεων του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, που ίσως να μην προσκαλέστηκαν αλλά σίγουρα ενημερώθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ όπως άλλωστε οι ίδιοι έχουν δηλώσει πολλές φορές σε δελτία τύπου.

Εξαίρεση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αθανάσιος Καμαράτος που απέδειξε με την παρουσία του και την τοποθέτηση του το πραγματικό ενδιαφέρον του συνδυασμού για το θέμα που αφορά περισσότερο τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, την στιγμή που ο ΧΥΤΑ Συνδέσμου Β. Εύβοιας είναι στην Ιστιαία.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, ο κ. Καμαράτος είχε πρόθεση να αδειάσει σκουπίδια στο έδρανο του Δημάρχου, κάτι που δεν έκανε μιας και ο Δήμαρχος απουσίαζε, δείχνοντας σεβασμό στο σώμα.

Για την απόφαση του ΦοΔΣΑ Στερεάς, η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς έκδωσε το δελτίο τύπου που ακολουθεί:


Η Απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεάς, ο οποίος πλέον διαχειρίζεται τα απορρίμματα και του Δήμου Ιστιαίας, να μεταφερθούν και να αποτεθούν  τόνοι σκουπιδιών από τον Πύργο Ηλείας και την Τήνο  στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.
        Είναι ένα ακόμη βήμα στην πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ σε κέντρο διαχείρισης τεραστίων ποσοτήτων απορριμμάτων. Η πορεία αυτή ξεκίνησε από την επιλογή της Δημοτικής Αρχής να συμμετάσχει στη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεάς ως Α.Ε. Δηλαδή μία Ανώνυμη Εταιρεία των Δήμων της Στερεάς να αποφασίζει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.
        Σαν παράταξη έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής στον συγκεκριμένο τομέα προσελκύει χιλιάδες τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων από παντού. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μικρογραφία του τι θα ακολουθήσει όταν κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας.
        Εκτός από τη Δημοτική Αρχή, είναι βασικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατεύθυνση είναι η διαχείριση απορριμμάτων να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα είναι οι δημότες να χρυσοπληρώνουν τα σκουπίδια, να επικρατεί χάος στη διαχείρισή τους και να μην εξασφαλίζεται η ορθή και ασφαλής για τη δημόσια υγεία διαχείρισή τους.
        Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, με πανελλαδικό σχεδιασμό. Στη βάση της διαλογής στην πηγή, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το κέρδος Ανωνύμων Εταιρειών.
        Ταυτόχρονα διεκδικούμε να σταματήσει άμεσα η πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ της Ιστιαίας σε μαζικό υποδοχέα σύμμεικτων σκουπιδιών από όλη την Ελλάδα.