Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΔΣΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας το θέμα της απόφασης του ΦοΔΣΑ Στερεάς για εναπόθεση απορριμμάτων από άλλους Δήμους στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας, θέμα που συζητήθηκε και στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού.

Αν και οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού ήταν ιδιαίτερα θερμές κατά την συζήτηση του θέματος, στην συνεδρίαση του όμορου Δήμου δεν παρευρέθηκαν αν και ο εκεί Δήμαρχος κ. Χρήστος Καλυβιώτης ήταν Πρόεδρος του ΧΥΤΑ Ιστιαίας και μέλος του ΦοΔΣΑ Στερεάς με δικαίωμα ψήφου (δίνοντας θετική ψήφο στην απόφαση εναπόθεσης απορριμμάτων).

Εξαίρεση ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Αθανάσιος Καμαράτος που παρευρέθηκε δυναμικά στην αίθουσα, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση (δείτε ΕΔΩ).

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού που ακολουθεί:


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, όπου συζητήθηκε και η απόφαση του Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας να μεταφέρονται σκουπίδια από άλλους Δήμους στο ΧΥΤΑ Συνδέσμου Β. Εύβοιας, παρενέβη ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού Θανάσης Καμαράτος.
Καυτηρίασε την απαράδεκτη στάση του Δημάρχου  κ. Χρήστου Καλυβιώτη, προέδρου του ΧΥΤΑ Συνδέσμου Β. Εύβοιας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Στερεάς, ο οποίος συναίνεσε με θετική ψήφο στην απόφαση εναπόθεσης απορριμμάτων και  απουσίαζε από τη συνεδρίαση, όπως επίσης απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού στις 3 Φεβρουαρίου 2016.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας δήλωσε ότι την επόμενη φορά που ο Δήμαρχος θα κρατήσει τέτοια στάση γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια και τα Δημοτικά Συμβούλια της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και το λαό της περιοχής, τα σκουπίδια θα πάνε μπροστά  στο σπίτι του.
Κατέδειξε τις ευθύνες των Δημοτικών  Αρχών της Β. Εύβοιας και των εκάστοτε κυβερνήσεων, που στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας αδιαφορώντας για τις συνέπειες,  με αποτελέσματα οι δημότες να χρυσοπληρώνουν τα σκουπίδια, να επικρατεί χάος στη διαχείρισή τους, να μην εξασφαλίζεται η ορθή και ασφαλής για τη δημόσια υγεία διαχείρισή τους. Ευθύνες έχουν και οι  νυν Δημοτικές αρχές που συνεχίζουν στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, με αποτέλεσμα  να μην λειτουργεί ο ΧΥΤΑ και να  διαβρώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως επανειλημμένα η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επισημάνει.
 Στη συνέχεια κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίσουν αρνητικά στο συγκεκριμένο ζήτημα και να διεκδικήσουν τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, με πανελλαδικό σχεδιασμό, διαλογή  στην πηγή, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το κέρδος Ανωνύμων Εταιρειών. Ταυτόχρονα να σταματήσει άμεσα η πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Συνδέσμου Β. Εύβοιας σε μαζικό υποδοχέα σύμμεικτων σκουπιδιών από όλη την Ελλάδα.