Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΑΙΔΗΨΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΟΚΑΪΤΗ

Υπόμνημα - Διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Διεύθυνση Προστασίας Βιοποικιλότητας Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων (Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευομένων Περιοχών) με θέμα «επανεξέταση της αριθ. 29252/1304/ 21.7.15 απόφασης Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραχώρησης Αιγιαλού  - Παραλίας Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού» κατάθεσαν πολίτες και φορείς του Δήμου.

Το έγγραφο επίσης κοινοποιείτε στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, τους Βουλευτές του Νομού Εύβοιας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας το θέμα να συζητηθεί στις αίθουσες των συμβουλίων προς λήψη σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις καντίνες στις παραλίες Κανατάδικα και Τσοκαϊτη και την ανάκληση (δείτε ΕΔΩ) της σύμφωνης γνώμης (δείτε ΕΔΩ)  του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ Ιωάννη Τσιρώνη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, που “πάτησε” σε προεδρικό διάταγμα του 1990 (δείτε ΕΔΩ).

Διαβάστε αποκλειστικά στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS το περιεχόμενο του υπομνήματος που ακολουθεί:


Κύριε υπουργέ,
Εμείς οι πολίτες και εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων του Δήμου μας , που ζούμε σε αυτόν τον τόπο , έχοντας πλήρη επίγνωση της τήρησης των ισορροπιών που αφορούν το οικοσύστημα – περιβάλλον μας και πάντα με γνώμονα την προστασία του , αλλά ταυτόχρονα έχοντας την καθημερινή αγωνία επιβίωσης στις σε όλους γνωστές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής μας , σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για να σας γνωστοποιήσουμε την πραγματική διάσταση του θέματος απομπλέκοντας το από μικροπολιτικά συμφέροντα και έριδες από αυτούς που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η συνύπαρξη μας με την πανίδα της περιοχής είναι το επιθυμητό ζητούμενο το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε χωρίς να υιοθετούμε ακραίες απόψεις άρνησης και απαγορεύσεων οι οποίες είναι απολύτως παρωχημένες και απαρχαιωμένες .
Στις εν λόγω περιοχές ανέκαθεν , τόσο εμείς ως κάτοικοι , όσο και οι επισκέπτες μας , κυρίως γονείς με τα παιδιά τους λούονται και απολαμβάνουν τις υπέροχες παραλίες μας χωρίς να έχει ποτέ παρατηρηθεί επιβάρυνση της πανίδας της περιοχής. Με αλλά λόγια , όχι μόνο δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον , αλλά προβαίνουμε σε τακτικό καθαρισμό και αναμόρφωση της περιοχής. Σημειώνουμε ότι διπλά από την περιοχή ‘’ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΒΑΡΙ – ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΩΝ΄΄, υπάρχει οικισμός προϋφιστάμενος 1923 με τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια και ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί ουδεμία ενόχληση στην πανίδα της περιοχής, ούτε κανένας δημόσιος φορέας ελέγχου έχει αποφανθεί αρνητικά σε σχέση με τα προαναφερόμενα .
Στην προσπάθεια όλων μας να βοηθήσουμε τον τόπο μας να αναπτυχθεί , όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ , πρέπει να αποκατασταθεί η άδικη αντιμετώπιση , χορηγώντας τη σχετική άδεια που προαναφέραμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας είναι σύμφωνη και δεν έρχεται σε αντίθεση με την προστασία των περιοχών ΖΟΕ και NATURA και βέβαια για μια μικρή χρονικά τουριστική περίοδο με δεδομένο επίσης πως δεν υπάρχουν διαπιστωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες αντίθετες απόψεις. Οι εποχιακές αυτές τουριστικές δραστηριότητες (ήπιας μορφής) είναι ταυτόχρονα και μια ανάσα στη μάστιγα της ανεργίας που παρατηρείτε στον τόπο μας και ειδικότερα στους νέους  δίνουν ελπίδα και μια άλλη εικόνα των παραλιών στους επισκέπτες μας.
Μετά τα προαναφερόμενα κύριε Υπουργέ και έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης της περιοχής μας , σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε την ανάκληση της σχετικής σας απόφασης παραχώρησης του Αιγιαλού για την λειτουργία ήπιας μορφής τουριστικών δραστηριοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτών από την δημοτική μας αρχή. Άλλωστε κ. Υπουργέ , η ξαφνική και μη αναμενόμενη ανάκληση της, η σχετική απόφαση άφησε δεκάδες επιχειρηματίες έρμαια σε τεράστια πρόστιμα της Διοικήσεως , τα οποία μάλιστα κοινοποιήθηκαν στην κατά τόπου αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών με αποτέλεσμα εκτός των προστίμων να κινδυνεύουν και από την άδικη επιβολή ποινικών κυρώσεων ενάντια στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης της Διοίκησης.