Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ - ΓΝΩΡΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΕΘΡΙΟ ΟΡΟΣ» ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, η Δασική Υπηρεσία  Εύβοιας πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Ιστιαία, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «γνωρίζοντας το Τελέθριο όρος».


Η πλαισιωμένη από οπτικοακουστικό υλικό εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς των επίτιμων καλεσμένων, του π. Ιωάννη που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδας, της Δημάρχου Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Ευσταθίου, του Βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ κ. Ακριώτη, της Διευθύντριας Δασών Εύβοιας κ. Κομίλη, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κουτσουρά ως εκπρόσωπο του όμορου Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Α. Άννας και του Πρόεδρου του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών κ. Γεωργατζή.


Συνεχίστηκε με ομιλίες του δασοπόνου - προϊστάμενου Δασαρχείου Ιστιαίας κ. Σελίμη με θέμα «η προσφορά του Τελέθριου όρους στην τοπική κοινωνία και στα οικοσυστήματα της Β. Εύβοιας - το έργο του Δασαρχείου Ιστιαίας», του συγγραφέα - προέδρου Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Ιστιαίας κ. Καλέμη με θέμα «το ευβοϊκό φυσικό περιβάλλον βασικός συντελεστής της πολιτιστικής μας πρωτοπορίας», του δασολόγου  - συνταξιούχου καθηγητή ΤΕΙ κ. Αθανασίου με θέμα «μύκητες και μανιτάρια» και της δασολόγου - φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Πάρνηθας κ. Δερβένη με θέμα «αναζητώντας τα χνάρια των στοιχείων της φύσης».


Η εκδήλωση «γνωρίζοντας το Τελέθριο όρος» έκλεισε με προβολή φωτογραφικού υλικού και κέρασμα στον μπουφέ που πρόσφερε η Δασική Υπηρεσία με την υποστήριξη χορηγών. Την αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας πρόσφερε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιστιαίας.


Το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου οι εκδηλώσεις της Δασικής Υπηρεσίας Εύβοιας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας συνεχίστηκαν με πεζοπορία στους δρόμους του Τελέθριου όρους, με την συμμετοχή μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Συντονιστές ήταν οι Δασοπόνοι Δασαρχείου Ιστιαίας κ. Γερογιάννης και κ. Ζωγραφοπούλου, καθώς και ο Δασοφύλακας κ. Χατζηγεωργίου.


Τρεις ήταν οι εναλλακτικές διαδρομές:
1) Γαλατσάδες - Λαμπίρι - Παναγιά Ξενιά - Καστανιώτισσα (3,8 χλμ)
2) Γαλατσάδες - Λαμπίρι - Μαυραντά Αλώνι - Καμματριάδες (2,6 χλμ)
3) Γαλατσάδες - Λαμπίρι - Μαυριά Λάκκα - δημόσιος δρόμος Γαλατσάδων – Καστανιώτισσας (3,8 χλμ)

Τέλος, οι μαθητές ζωγράφισαν θέματα σχετικά με την φύση.