Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ;

Το μείζον θέμα του μεταναστευτικού - προσφυγικού δεν θα μπορούσε να μην χτυπήσει και τις πόρτες του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, μετά τον όμορο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.

Ανάμεσα σε άλλους Δήμους της χώρας, αίτημα για υπόδειξη σημείων φιλοξενίας προσφύγων ήρθε και στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Ζητήθηκε η υπόδειξη δημόσιων χώρων, γηπέδων, ξενοδοχείων, κατασκηνώσεων κτλ αν υπάρξει ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων.

Από την μία, στην απάντηση της η Δημοτική Αρχή αναφέρει πως ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού δεν διαθέτει δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και δεν υποδεικνύει κανένα σημείο. Αν οι κυβερνώντες αποφασίσουν να μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες, θα μας ρωτήσουν; Όσο ρώτησαν και άλλους Δήμους, ακόμη και εντός του Νομού, αν και η αρχική εισήγηση τους ήταν αρνητική.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι κινήσεις άλλων φορέων ή υπηρεσιών, ακόμη και ιδιωτών, την στιγμή που τα προγράμματα φιλοξενίας είναι επιδοτούμενα (διαμονή, σίτιση, κτλ) με ορίζοντα πέντε ετών. Στην περιοχή μας, και οι τράπεζες, και οι συνεταιρισμοί, και πολλοί ιδιώτες, έχουν στην ιδιοκτησία τους υποδομές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες…

Να σημειωθεί πως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας έχει δημιουργηθεί στο παλιό στρατόπεδο της αεροπορίας στην Ριτσώνα Χαλκίδας, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για μεγάλα προβλήματα, υπεράριθμο πληθυσμό και άθλιες συνθήκες παραμονής.