Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Η ΑΙΔΗΨΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ

Στην σημερινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα «ένταξη της Αιδηψού στην Ένωση Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων» με εισηγήτρια την Δήμαρχο κ. Λίνα Ευσταθίου που δίνει ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής.

Τι είναι η Ένωση Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων;


Η Ευρωπαϊκή ένωση των Ιστορικών Λουτροπόλεων (EHTTA) είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2009 στις Βρυξέλλες, που περιλαμβάνει 30 λουτροπόλεις (μεταξύ τους Βισύ - Γαλλία, Μπάντεν Μπάντεν - Γερμανία, Μπαθ - Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρένσε - Ισπανία, Μοντεκατίνι - Ιταλία και επίσης Βουδαπέστη - Ουγγαρία, Νταρουβαρ - Κροατία, Chaves - Πορτογαλία και Λουτρά Πόζαρ - Ελλάδα) σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, που χαρακτηρίζονται από μια συμβολική αρχιτεκτονική κληρονομιά και των οποίων τα  ιαματικά νερά είναι αναγνωρισμένα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε όλη την Ευρώπη.
Σκοπός του Ευρωπαϊκού δικτύου είναι να αποκτήσουν την αναγνώριση των καινοτόμων και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των Ευρωπαϊκών Λουτροπόλεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου, ενθαρρύνοντας τον διασυνοριακό τουρισμό ενός ‘’Προορισμού - Ευρώπη’’. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων ενθαρρύνει την ανάπτυξη, την οικονομική ανασύνταξη των Λουτροπόλεων και την προστασία της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς τους με την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όλα τα μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτισμικής διαδρομής των ιστορικών λουτροπόλεων, η οποία είναι μία από τις 33 πολιτισμικές διαδρομές αναγνωρισμένες  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως και η διαδρομή “St JamesWays”, η πρώτη που έλαβε την ετικέτα της  Ευρωπαϊκής ιθαγένειας, ακριβώς  28 χρόνια πριν.