Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ «ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ» ΖΗΤΑ Ο ΟΛΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας (ΟΛΝΕ) σε έγγραφο του προς τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, ζητώντας την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ που πρόσφατα αναστυλώθηκε, σαν φορέας διαχείρισης αυτού.

Στο έγγραφο του ο ΟΛΝΕ (Αρ. Πρωτ. 1472/29-3-2016) προς την Δήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού (Αρ. Πρωτ. 3347/1-4-2016) όχι μόνο υπενθυμίζει πως η χρήση του ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ είναι αυτή του επισκέψιμου νεώτερου μνημείου, αλλά και κάνει λόγο για παρακείμενους επιχειρηματίες που αναρμοδίως εξέφρασαν επιθυμία παραχώρησης του κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το ιστορικό ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ, ζητώντας από τον Δήμο την προστασία και την ανάδειξη του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του εγγράφου…


«Αγαπητή κα. Δήμαρχε
Όπως σας είναι γνωστό το αναψυκτήριο ΚΥΜΑ που βρίσκεται εντός της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα της όμορφης πόλης της Αιδηψού είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο. Αυτός είναι και ο λόγος που η προσφάτως συντελεσθείσα αναστύλωση που πραγματοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ, με μελέτη εγκεκριμένη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η χρήση δε που προβλέπεται για τα επόμενα έτη είναι αυτή του επισκέψιμου νεώτερου μνημείου.
Επειδή λίαν προσφάτως παρακείμενες επιχειρήσεις εξέφρασαν -αναρμοδίως βέβαια- προς τον Οργανισμό επιθυμία για παραχώρησης προς χρήση των έμπροσθεν του μνημείου πεζοδρομίων και επειδή ως κύριοι και διαχειριστές του επιθυμούμε η χρήση του ως επισκέψιμου μνημείου να παραμείνει απρόσκοπτη για τους πολίτες του Δήμου σας και για τους πολυπληθείς επισκέπτες, παρακαλούμε όπως ο Δήμος σας ως διαχειριστής του επίμαχου χώρου έμπροσθεν του αναψυκτηρίου, λάβει τα ανωτέρω υπόψη και χειριστεί πιθανές αιτήσεις ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας τόσο της αισθητικής προστασίας του μνημείου όσο και της απρόσκοπτης πρόσβασης των επισκεπτών του.
Βέβαιοι για την αδιαμφισβήτητη επιθυμία σας για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου, σας ευχαριστούμε για την άψογη και επωφελή συνεργασία.»