Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

ΗΡΘΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ

71 πρόσφυγες (Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί) φιλοξενούνται ως τώρα σε κατάλυμα των Ροβιών Εύβοιας, ερχόμενοι καθημερινά σε μικρά γκρουπ, σύμφωνα με την συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την ενοικίαση ξενοδοχείου όπου θα διέμεναν αιτούντες άσυλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τοπικής Κοινότητας Ροβιών που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη για αυτόν τον λόγο, κοινοποιώντας στους αρμόδιους τα όσα αποφασίστηκαν.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του συμβουλίου της κοινότητας, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής: Πρώτον, ότι η τοπική κοινότητα δεν επιθυμεί την εγκατάσταση προσφύγων στις Ροβιές η οποία «θα φέρει πλήγμα και κοινωνική αναστάτωση» και θα αποβεί «σε βάρος της τοπικής οικονομίας και ασφάλειας». Δεύτερον, η κοινότητα κάλεσε τον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας στον οποίο ανήκει «να μεριμνήσει με κάθε τρόπο» ώστε να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες στις Ροβιές.

Να σημειωθεί ότι, μέρος των κατοίκων της περιοχής λένε όχι στην ξενοφοβία καταδικάζοντας τις αποφάσεις των αιρετών προσώπων.

Δημοσίευμα της Τάνιας Μποζανίνου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ με τίτλο «δεν θέλουμε τους πρόσφυγες στο χωριό μας» αναφέρει:
Το «Βήμα» επικοινώνησε με τον σύμβουλο της κοινότητας Ροβιών Κωνσταντίνο Γεωργίου ο οποίος εξήγησε ότι οι περίπου 600 κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν την εγκατάσταση περίπου 80 προσφύγων στο ξενοδοχείο «καταρχήν, επειδή οι Ροβιές είναι τουριστικό μέρος». Τόνισε ότι ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας «είναι με το μέρος μας» και πως οι κάτοικοι σκοπεύουν να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να μην εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.
Το «Βήμα» επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Χρήστο Καλυβιώτη ο οποίος παρέπεμψε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «που πραγματοποιεί τις συμβάσεις με τα ξενοδοχεία» και πρόσθεσε: «Ο δήμαρχος μεταφέρει την άποψη της τοπικής κοινότητας». Κατέληξε ότι στόχος των παραπάνω είναι «οι αρμονικές σχέσεις μεταναστών και τοπικής κοινωνίας» όμως δεν απάντησε στο ερώτημα πώς θα αναπτυχθούν οι σχέσεις αυτές αν η τοπική κοινωνία απορρίπτει την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.
Σε άλλη επικοινωνία μας, με τη δημοτική σύμβουλο Μαντουδίου, κυρία Ελπίδα Ψαρρού, μας είπε ότι «πρόσφατα είχε γίνει δημοτικό συμβούλιο και είχε στείλει, στην πρόσκληση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρνητική απάντηση στη φιλοξενία προσφύγων λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων στην περιοχή». Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό της εάν «όντως είναι υγιείς και έχουν ελεγχθεί οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες».