Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

«ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΩΛΥΜΑ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΟ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ»

Την άποψη του για την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, παραχώρησης άδειας χρήσης του κοινόχρηστου χώρου μπροστά στο ιστορικό ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ σε επιχειρηματίες (δείτε ΕΔΩ), καθώς και για την επιστολή του ΟΛΝΕ προς τον Δήμο (δείτε ΕΔΩ) που ζητά την προστασία και την ανάδειξη του χαρακτηρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο, καταθέτει ο Νίκος Παπαντωνίου που διατέλεσε Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιδηψού από το 2006 ως το 2010.

«Είμαι κάθετα αντίθετος στην εκχώρηση του χώρου έμπροσθεν του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ, ο όποιος παραχωρήθηκε σε ιδιώτη για εκμετάλλευση, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. Ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με ελεύθερη πρόσβαση για όλους και να ανήκει, σαν όμορος χώρος,  στην επέκταση του νεώτερου διατηρητέου κτιρίου ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ. Κακώς ο Δήμος χορήγησε άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, πιθανόν να υπάρχει νομικό κώλυμα αλλά σίγουρα υπάρχει ηθικό. Ηθικό με την έννοια ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα βορά στον βωμό του κέρδους, της αξιοποίησης και της ανάπτυξης όπως το θέτουν κάποιοι.
Από όλες τις λιμενικές επιτροπές έχει γίνει διαχρονικά αγώνας για την αναστήλωση, ανάδειξη και χρήση του. Σας προσκομίζω έγγραφο της λιμενικής επιτροπής με σχετική απόφαση που λάβαμε έπειτα από τακτική συνεδρίαση με τα μέλη της (εξ οφίτσιο ο λιμενάρχης Νίκος Πετράκης και ο τελώνης Κώστας Μπάμης, ο αείμνηστος Χρήστος Στογιάννης, η Βούλα Δομπάζη και ο Φώτης Βέττας) προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να διαφυλάξουμε το ιστορικό μνημείο κατά την διαδικασία της αποπεράτωσης της αναστήλωσης του.
Εάν η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου επιμένει στην απόφαση  εκχώρησης του χώρου στην έναντι επιχείρηση, τότε ο ΟΛΝΕ με αίτηση στον Δήμο μπορεί να ζητήσει να του εκχωρηθεί ο χώρος, όπως ο ίδιος τον έχει οριοθετήσει με τα κολονάκια που τοποθέτησε. Ο ΟΛΝΕ σαν φορέας διαχείρισης του ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ και σαν όμορος ιδιοκτήτης προηγείται του απέναντι, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία. Έτσι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θέλει δεν θέλει, θα του δώσει προς χρήση τον χώρο. Δεν νομίζω να είναι σοβαρό κόστος για τον ΟΛΝΕ το να μπορέσει να προφυλάξει τον εμπρός χώρο και να αναδείξει το ιστορικό διατηρητέο μνημείο ΚΥΜΑ ΑΙΔΗΨΟΥ.»

Ακολουθεί η πράξη 57/2008 της 5ης συνεδρίασης 2008 του Λιμενικού Ταμείου Αιδηψού με θέμα «περί της λήψης απόφασης για τη χρήση του κτιρίου ΚΥΜΑ μετά την πλήρη αναστήλωση του»…