Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;

Σε πολλούς είναι γνωστό πως ο οδικός άξονας Βόρεια - Νότια Εύβοια έχει ενταχθεί στο Εθνικό - Διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, προσμένοντας υπομονετικά τα οφέλη από αυτό.

Σε ακόμη περισσότερους είναι γνωστή η κακή ως επικίνδυνη κατάσταση του και η επιτακτική ανάγκη για έργα ουσίας και όχι “πασαλείμματα”, με απώτερο σκοπό όχι μόνο την άνεση των ταξιδιωτών αλλά πάνω από όλα την εξάλειψη του βαρύ φόρου αίματος στην άσφαλτο.

Την στιγμή που ακούγαμε μόνο υποσχέσεις από τα στόματα των πολιτευτών, τον Σεπτέμβριο του 2013 συναντήσαμε στην Ιστιαία το ειδικά εξοπλισμένο όχημα που πραγματοποιούσε συλλογή των αναγκαίων πληροφοριών καταγραφής του Εθνικού και Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου της χώρας, ανάμεσα σε αυτό και ο οδικός άξονας Βόρειας - Νότιας Εύβοιας.

Το πλήρωμα του, οι συγκοινωνιολόγοι Στέλιος Ευσταθιάδης και Μανώλης Ανδρουλιδάκης της εταιρίας ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, παραχώρησαν αποκλειστική συνέντευξη στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS για τον σκοπό της παρουσίας τους (διαβάστε ΕΔΩ).

Η συζήτηση - ενημέρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί μιας καθημερινής ημέρας με παράλληλη ξενάγηση στον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό του επιβλητικού κίτρινου βαν της ομάδας, σε κεντρικό καφέ της πόλης με θέα το Δημαρχείο απέναντι. Από την πλευρά του Δήμου, παρευρέθηκε ενεργά μόνο ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Κουτροδήμος…

Η συνέχεια ήρθε τον Νοέμβριο του 2014 όταν λάβαμε την πρόσκληση να παραστούμε στην ημερίδα «Οδική Ασφάλεια Υποδομών»  που διοργάνωσε η Make Roads Safe Hellas στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τον χάρτη των 3.600 χλμ που καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν με βάση το σύστημα των αστεριών. Και αυτή την φορά πολιτικά ο τόπος μας δεν εκπροσωπήθηκε…

Τα αποτελέσματα για το οδικό δίκτυο του Νομού ήταν απογοητευτικά ως ανησυχητικά (διαβάστε ΕΔΩ). Με ένα αστέρι το ελάχιστο και πέντε αστέρια το μέγιστο, ο οδικός άξονας Βόρειας - Νότιας Εύβοιας κέρδισε ένα μαύρο αστέρι οδικής ασφάλειας σχεδόν σε όλο τμήμα του. Αξίζει να παρατηρηθεί στον χάρτη η πραγματική ΕΟ Ιστιαίας - Χαλκίδας.

Η καταγραφή και η αξιολόγηση των βασικών δρόμων μας ολοκληρώθηκε. Μένει όσοι μας διοικούν να πράξουν τα αυτονόητα, να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση και να προχωρήσουν σε έργα ουσίας, αφήνοντας τις ψηφοθηρικές δηλώσεις εντυπωσιασμού. Διαφορετικά, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε με την ταυτότητα στο στόμα, αλλά και οι κυρώσεις από την Ευρώπη (που ο κοσμάκης θα πληρώσει) δεν θα αργήσουν να έρθουν.