Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

“ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ” ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α.) ;

Το σχόλιο τοπικών μέσων ενημέρωσης, γιατί οι συνεδριάσεις της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α.  να γίνονται χωρίς δημόσια πρόσκληση, έστω στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.dimosistiaiasaidipsou.net/), την στιγμή που αναφέρονται ως δημόσιες (ανοικτές στους δημότες) στις αποφάσεις της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. που αναρτούνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ κ. Νικόλαος Τσελίκας.

Στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2016, με αφορμή το θέμα συζήτησης για την έγκριση ισολογισμού 2015 και οικονομικών καταστάσεων της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. καθώς και την εισηγητική έκθεση της για την τεκμηρίωση των εσόδων-εξόδων αυτής, ο κ. Τσελίκας ρώτησε την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. και Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αιδηψού κ. Άννα Λουκατζίκου γιατί οι συνεδριάσεις γίνονται μυστικές.

Η κ. Λουκατζίκου απάντησε με τα όσα ισχυρίστηκε και σε προσβλητικό δημοσίευμα στην σελίδα της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. στο Facebook με τίτλο «Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ», επικαλούμενη τον Νόμο 2690 του 1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) και συγκεκριμένα το άρθρο 14, Παράγραφος 10 «…οι συνεδριάσεις είναι μυστικές, η κατά τη συζήτηση παρουσία άλλων προσώπων , πλην των μελών και του γραμματέα ή τυχόν οριζομένων στο νόμο προσώπων, δεν επιτρέπεται…».

Υπάρχει και η επόμενη παράγραφος 11 στο ίδιο άρθρο του ίδιου Νόμου «…όταν ο νόμος προβλέπει δημόσιες συνεδριάσεις του οργάνου, ανακοινώνονται εγκαίρως και τουλάχιστον 48 ώρες πριν, με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η παρουσία των ενδιαφερόμενων πολιτών με την τήρηση της δημοσιότητας να βεβαιώνεται στο οικείο πρακτικό....» ανάφερε στην συνέχεια ο κ. Τσελίκας, τονίζοντας, έχετε κάτι να κρύψετε;

«Αναφέρει το καταστατικό πως οι συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται μυστικά;» ρώτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Βασίλειος Δημόπουλος, με τον χαρακτηρισμό των συνεδριάσεων ως “μυστικός δείπνος”, ζητώντας από την κ. Λουκατζίκου να ανακαλέσει γιατί έκανε λάθος.

Επίσης στην αίθουσα ακούστηκε πως δεν δημοσιοποιούνται και οι διαγωνισμοί για διαφορές αναθέσεις εργασιών σε εκδηλώσεις της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. καθώς και γιατί να υφίσταται την στιγμή που δεν έχει κέρδη, ενώ έγιναν αναφορές και στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» που ενσωματώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α.

Ρωτώντας αν η αλήθεια είναι στο FACEBOOK που ο καθένας γράφει ότι θέλει ή στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ που πλαισιώνεται από την νομοθεσία, την στιγμή που η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. επιμένει σε έναν νόμο πριν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την υποχρεωτική συγχώνευση ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων στους Δήμους, στην παράγραφο 10 του άρθρου 14 (σύνθεση - συνεδριάσεις - λειτουργία) περί μυστικών συνεδριάσεων, χωρίς καμιά αναφορά στην παράγραφο 11 του ίδιου άρθρου περί δημοσίων συνεδριάσεων, παραθέτουμε στην συνέχεια τυχαία μία από της τόσες αποφάσεις συνεδριάσεων της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. πού αναρτούνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναφέρονται ως ΔΗΜΟΣΙΕΣ…