Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Εξετάζει, καταγράφει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση λέγει, ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο. Το περιεχόμενο των θεμάτων της αποτελεί εκδήλωση της ψυχικής και κοινωνικής ζωής του λαού σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και συνεπώς ποικίλει. Κατηγορίες, τις οποίες θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ως αντικείμενο έρευνας της λαογραφικής επιστήμης, αφορούν στον υλικό βίο και την λαϊκή δημιουργία, στον πνευματικό βίο και στον κοινωνικό βίο.

Ως λαογραφικό μουσείο θα μπορούσαμε να ορίσουμε έναν τόπο αναπαράστασης της πολιτισμικής παραγωγής με την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να προβάλλει καταρχήν την ταυτότητα μιας κοινωνίας, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, απλά και μόνο περιγράφοντας την διαφορετικότητα. Ο πολιτισμός -σε ένα πλατύ σύνολο ανθρώπων- είναι συνήθως ένα άθροισμα πολλών διαφορετικοτήτων, ένα παζλ που συνθέτει τη γενική εικόνα και υποδεικνύει τις κοινές ρίζες. Το λαογραφικό μουσείο ως ανοικτή πολιτισμική διαδικασία μέσα από τις συλλογές του βοηθά τον επισκέπτη στην κατανόηση και τη βίωση του τοπικού πολιτισμού. Το περιεχόμενο ενός λαογραφικού μουσείου αποτελείται από αντικείμενα τα οποία, εκτός από το θέμα τους, καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν. Κάθε ανθρώπινο δημιούργημα είναι ατομικό στη βάση του, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί βασίζεται στις συλλογικές παραστάσεις που επικρατούσαν στην εποχή του.

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Ιστιαίας που τα μελή του Λαογραφικού Συλλόγου Ιστιαίας δημιούργησαν με κόπο και μεράκι. Το μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης και είναι ανοικτό σε κάθε επισκέπτη που ενδιαφέρεται για την ιστορία του τόπου.

Στον μικρό χώρο που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπάνιων εκθεμάτων (αργαλειό και εργαλεία ύφανσης, υφαντά, κεντήματα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, μαγειρικά σκευή, βιβλία, φωτογραφίες, κα) μας ξενάγησε η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου του Συλλόγου κα. Αικατερίνη Μαρινά, που η ίδια εμπνεύστηκε την ιδέα ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου Ιστιαίας και υλοποίησε το φθινόπωρο του 2007.

«Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα το μουσείο είναι ανεπαρκής. Το μικρό κατάστημα της 8ης Μαΐου στον αριθμό 12, δεν παρέχει την δυνατότητα επαρκούς ανάδειξης των εκθεμάτων που περιλαμβάνονται στην πλούσια συλλογή του Μουσείου μας. Απευθύνουμε θερμότατη έκκληση προς την πολιτεία να ενδιαφερθεί το συντομότερο δυνατό για την μεταστέγαση του Μουσείου, παρέχοντας δωρεάν έναν κατάλληλο χώρο, συμβάλλοντας με την ενέργεια της στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Την ίδια έκκληση απευθύνουμε και στους ιδιώτες, επικαλούμενοι την ευαισθησία τους, παρακαλώντας όποιον συμπατριώτη μας κατέχει οτιδήποτε αποδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά να μας τα εμπιστευθεί προκειμένου να αποτελέσουν μέρος της συλλογής» δήλωσε η κα. Αικατερίνη Μαρινά στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS.

Δείτε το φωτορεπορτάζ από τους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου Ιστιαίας που ακολουθεί…