Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παππά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς- Εύβοιας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε τους πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στις Ροβιές Βόρειας Εύβοιας.

Στην περιοχή φιλοξενούνται 73 Σύριοι πρόσφυγες σε ξενοδοχείο, εκ των οποίων τα 40 περίπου είναι παιδιά. Οι πρόσφυγες έχουν τύχει θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής, απομονώνοντας στην πράξη αντιδραστικές φωνές μιας μικρής μειοψηφίας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διακίνησε μεταφρασμένη ανακοίνωση στα Συριακά και συζήτησε σε καλό κλίμα με τους πρόσφυγες. Κατά τη συζήτηση ανέδειξε τις προτάσεις του Κόμματος για τα προβλήματα των προσφύγων:
·         Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού του και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
·         Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
·         Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
·         Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
·         Πλήρη σεβασμό της συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Να δίνεται άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου.
·         Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
·         Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, χωρίς καμιά εμπλοκή ΜΚΟ. Σε αυτούς να παρέχεται ιατροφαρμακαυτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
·         Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για τους ασυνόδευτους ανήλικους, μητέρες και παιδιά.

·         Άμεση κρατική παρέμβαση για τα παιδιά για εκπαιδευτική στήριξη, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στην Ελλάδα.