Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Ξεχασμένο και ταλαιπωρημένο σε κάποια αποθήκη του Δήμου βρέθηκε το άγαλμα που κάποτε κοσμούσε το σιντριβάνι στην πλατεία της Ιστιαίας, πριν αντικατασταθεί με τους σύγχρονους πίδακες νερού.

Το γλυπτό με την γυμνή γυναίκα που έκανε το μπάνιο της, κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’40, μετά τον εμφύλιο, από τον γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα που απεβίωσε στην Αθήνα το 1998.

Το σήμα κατατεθέν της πόλης βρίσκεται πλέον στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας, όπου θα συντηρηθεί και θα αποτελέσει έκθεμα ανάμεσα στα πολλά και σπάνια εκθέματα του μουσείου που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Ο γλύπτης Λάζαρος Λαμέρας καταγόταν από τα Υστέρνια της Τήνου και προερχόταν από οικογένεια με παράδοση στη μαρμαρογλυπτική. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών από το 1932 ως το 1938 στο πλευρό των δασκάλων Θωμά Θωμόπουλου και Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Ενώ ήταν ακόμη σπουδαστής έλαβε μέρος σε διάφορες εκθέσεις, με τα έργα του να αναδεικνύονται. Το 1948 βραβεύτηκε για το μνημείο για τους πεσόντες στο Αιγάλεω και το 1957 με το πρώτο βραβείο γλυπτικής από το Δήμο Αθηναίων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοποριακής ομάδας "Ακραίοι", με επικεφαλής τον Αλέκο Κοντόπουλο, που δημιουργήθηκε το 1949. Ως καθηγητής δίδαξε στην έδρα της Πλαστικής στο Πολυτεχνείο. Έργα του παρουσιάστηκαν εκτός από την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Ιαπωνία και τη Γαλλία. Εκτός από ηρώα και μνημεία (όπως το βραβευμένο του Μνημείο για τον Άγνωστο Πολιτικό Κρατούμενο), φιλοτέχνησε διάφορες προτομές, όπως του Μαγκλιβέρα, όπως και έργα για παιδιά και για τυφλούς. Πέθανε το 1998 στην Αθήνα.