Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο από τον Βουλευτή Αχαΐας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου Υπεύθυνο ΚΤΕ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης, τον πρώην Βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου, τον Γραμματέα του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Ψωμά και το μέλος του Τομέα Διαμαντή Κανελλόπουλο, επισκέφθηκε της Πέμπτη 4 Αυγούστου τις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς  και τον Δήμαρχο Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας Χρήστο Καλυβιώτη, στην αίθουσα Μελά της Λίμνης, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο Βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και επέμεινε στην ανάγκη της άμεσης παρέμβασης ενός διυπουργικού οργάνου  για την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

1. Άμεση προκήρυξη των περιοχών που ήταν δάσος αναδασωτέες
2. Άμεση καταγραφή των ζημιών των παραγωγών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από τον ΕΛΓΑ για να τύχουν αποζημίωσης
3. Άμεση διάθεση πόρων για να αρχίσουν αντιπλημμυρικά έργα με την τοποθέτηση κορμών στο έδαφος για την προστασία του εδάφους από την διάβρωση καθώς και την διευθέτηση των χειμάρρων για ανακοπή της ταχύτητας του νερού το χειμώνα και προστατευθούν οι γειτονικές περιοχές της πυρκαγιάς από πλημμυρικά φαινόμενα και κίνδυνους
4. Χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν για αυτές τις εργασίες συλλέκτες ρητίνης και τοπικούς συνεταιρισμούς ώστε να αντισταθμίσουν το πρόβλημα απώλειας εισοδήματος
5. Υποβολή σχετικού προγράμματος στην ΕΕ (γνωστά ΠΣΕΑ) για την μακροχρόνια απώλεια εισοδήματος των ρητινο-καλλιεργητών
6. Μέτρα επιτήρησης και διαφύλαξης των καμένων εκτάσεων ώστε η φυσική αποκατάσταση να προχωρήσει ανεπηρέαστη μια και η φύση διαθέτει πολύ αποτελεσματικούς μηχανισμούς φυσικής αποκατάστασης
7. Αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και διάθεση σχετικών πόρων για έργα την προστασίας της περιοχής που επλήγει και γρήγορη αποκατάσταση του δάσους.
8. Μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις και τους δασικούς συνεταιρισμούς που θα στερηθούν την πρώτη ύλη που έπαιρναν από το δάσος και θα μειώσουν την δραστηριότητά τους.
9. Συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για συντονισμό των δράσεων και την διάθεση πόρων.