Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

ΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση, σύσταση  και λειτουργία περιφερειακών Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαος Τόσκας με ημερομηνία 13 Μαΐου 2016, αποφασίζεται το Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού να λειτουργήσει ως Αστυνομικός Σταθμός Αιδηψού, ενώ θα υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας.

Μήπως αυτό στην πράξη σημαίνει πως ο Αστυνομικός Σταθμός Αιδηψού θα λειτουργεί μόνο κατά τους θερινούς μήνες, συγκεκριμένες ώρες με λιγότερο προσωπικό και με περιορισμένες αρμοδιότητες;

Το θέμα του ΑΤ Αιδηψού και ιδιαίτερα η μεταστέγαση του σε ιδιοκτησία του Δήμου, σύμφωνα με επιστολή της Κυβέρνησης για μείωση των εξόδων, απασχόλησε και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Είχε συζητηθεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ) με αντιπαραθέσεις μεταξύ του Δημάρχου Χριστοφή Ζάχου και του Προέδρου ΔΣ Ιωάννη Αναστασίου, που μελλοντικά δικαίωσαν τον Δήμαρχο.

Η κατάργηση του ΑΤ Αιδηψού απασχόλησε στην συνέχεια τόσο την νυν Δημοτική Αρχή, όσο και φορείς του τόπου. Αρχικά η Δήμαρχος Λίνα Ευσταθίου είχε πάρει θέση στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου Αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (διαβάστε ΕΔΩ) όπου και πληροφορήθηκε επισήμως για την πρόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να καταργήσει το Αστυνομικό Τμήμα της Αιδηψού, ενισχύοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο τμήμα της Ιστιαίας.

Το θέμα ήρθε και πάλι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (διαβάστε ΕΔΩ) με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και την παρουσίαση υπογραφών που είχαν συλλέξει φορείς και σύλλογοι για την παραμονή του ΑΤ στην Λουτρόπολη. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με επιστολές προς τον Υπουργό, τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη (διαβάστε ΕΔΩ), καθώς και με τον προγραμματισμό συνάντησης με τον γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη Δημήτριο. Τα αποτελέσματα της συνάντησης αναφέρει η Δήμαρχος σε σχετικό δελτίο τύπου (διαβάστε ΕΔΩ).


Το Κεφάλαιο Β΄ «Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος», Άρθρο 35 «Διεύθυνση Αστυνομίας Εύβοιας» του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση, σύσταση  και λειτουργία περιφερειακών Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», αναφέρει:

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Εύβοιας λειτουργούν το Επιτελείο και  οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας,
β. Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας,
γ. Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας,
δ. Τμήμα Άμεσης Δράσης Χαλκίδας.
ε. Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Διρφύων – Μεσσαπίων
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Ερέτριας
η. Αστυνομικό Τμήμα Σκύρου,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Κύμης,
ι. Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου,
ια. Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου,
ιβ. Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης και
ιγ. Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:
α. ο Αστυνομικός Σταθμός Αιδηψού, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αιδηψού του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας,

β. ο Αστυνομικός Σταθμός Στύρων, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Στυρέων του δήμου Καρύστου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου και
γ. ο Αστυνομικός Σταθμός Νέας Αρτάκης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Νέας Αρτάκης του δήμου Χαλκιδέων και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων θ΄ και ι΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Κύμης και Ταμυνέων του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, αντίστοιχα, των περιπτώσεων ια΄ και ιβ΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται οι δημοτικές ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, αντίστοιχα και της περίπτωσης ιγ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Ιστιαίας του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί πως η ισχύς του διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναθέτοντας τη δημοσίευση και εκτέλεση του στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.