Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ;

Η εικόνα της περιοχής μας και η καθαριότητα του περιβάλλοντος δεν είναι πολιτισμός; Η τήρηση της νομοθεσίας δεν είναι πολιτισμός; Αυτά προφανώς τα ξεχνούν κάποιοι από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους κάθε φορά που διοργανώνουν σύγχρονα πανηγύρια, ρυπαίνοντας όχι μόνο την περιοχή που εκπροσωπούν αλλά μεγάλο κομμάτι της Β. Εύβοιας.

Η φωτογραφίες απεικονίζουν την σημερινή εικόνα μπροστά από το Δημαρχείο, την εικόνα του τουριστικού Δήμου μας στο κέντρο της πόλης, με διαφημιστικές πινακίδες, αφίσες και πανό, πάνω σε ότι απόμεινε από την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, στα πλαίσια μιας άτυπης κόντρας του ποιος θα έχει τις περισσότερες αφίσες και το μεγαλύτερο πανό.

Οι ίδιες εικόνες κυριαρχούν καθημερινά σε τοίχους, κολόνες φωτισμού και κορμούς δέντρων, μετά τις βράδυνες επιδρομές των κομάντο αφισοκολλητών - μελών των συλλόγων, αψηφώντας τον Νόμο 2147 που απαγορεύει την αφισοκόλληση και άλλους νόμους που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το διαφημιστικό αυτό υλικό για κάθε εκδήλωση έχει αρκετό κόστος, δεν θα ήταν καλύτερα αυτά τα χρήματα να διατεθούν στην τοποθέτηση διαφημιστικών πάνελ, κατάλληλων προδιαγραφών, σε διάφορα σημεία του Δήμου, έπειτα από συνεργασία των τοπικών συλλόγων;

Την στιγμή που πέρα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν και ιστοσελίδες ενημέρωσης, περιφερειακά ραδιόφωνα και κανάλια, δεν θα ήταν προτιμότερος αυτός ο τύπος διαφήμισης; Μάλιστα με την μέθοδο «χορηγός επικοινωνίας» δεν θα είχε και κανένα κόστος.

Αν θέλουμε να μείνουμε στην μέθοδο της αφισοκόλλησης, επίσης πολιτισμός δεν θα ήταν οι αφίσες να τοποθετούνται σωστότερα (ίσως μόνο πανό και όχι αφίσες που η πρώτη βροχή θα τις στείλει να φράξουν τις αποχετεύσεις) και να αφαιρούνται μετά το τέλος της εκδήλωσης από τους ίδιους που τις κόλλησαν;

«Φύση και "Πολιτισμός" σε πλήρη αρμονία» είναι το σχόλιο χρηστή του facebook που συνοδεύει την φωτογραφία από τον Όσιο Ιωάννη Ρώσσο.

Ίδιες εικόνες μπορεί να αντικρύσει κάνεις σε δέντρα και κολόνες, ακόμη και στον περίβολο χώρο εκκλησιών, σχολείων και υπηρεσιών.