Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους έχει κάψει ως τώρα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Φαράκλα Λίμνης Ευβοίας, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις που επίσης κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Χθες εκκενώθηκε προληπτικά η περιοχή Γαλατάκι με την συνδρομή λιμενικών σκαφών και ιστιοφόρων σκαφών. Δεκάδες πολίτες μεταφερθήκαν με τα σκάφη στο λιμάνι της Λίμνης και στην συνεχεία με οχήματα στην Λίμνη. Με σκάφος του Λιμεναρχείου Αιδηψού και την υποστήριξη αλιευτικού απομακρύνθηκαν και οι έξι μοναχές της Μονής Γαλατάκη. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, το φερρυ μποτ «Αριστείδης» έδεσε στην λίμνη κατόπιν εντολής της λιμενικής αρχής.

Με τους ανέμους να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και ισχύ, η φωτιά κατάφερε να περάσει τις αντιπυρικές ζώνες που είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή της πίστας cross, με αποτέλεσμα να απειλήσει την Λίμνη. Στην γειτονική περιοχή Γαλατάκι οι φλόγες προξένησαν υλικές ζημιές σε επιχείρηση εστίασης και ξενοδοχειακή μονάδα.

5 αεροπλάνα, 5 ελικόπτερα, 48 οχήματα, 120 πυροσβέστες, 68 άτομα πεζοπόρου τμήματος και 30 στρατιώτες  επιχειρούσαν ως το απόγευμα, που είχαμε ενημέρωση, ενώ αναμένονταν και ενίσχυση από την Μακεδονία. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή χωματουργικών μηχανημάτων και υδροφόρων.

Όλη την νύχτα πεζοπόρα τμήματα έσβηναν εστίες φωτιάς, περιμένοντας την εναέρια βοήθεια με το πρώτο φως της ημέρας.

Για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες της περιοχής τονίζοντας πως το φετινό καλοκαίρι χάθηκε, ενώ για ολική καταστροφή μιλούν οι ρητινοκαλλιεργητές ζητώντας την βοήθεια του κράτους.

Γιγάντιες χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας κ. Χρήστος Καλωβιώτης τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά, αναφέροντας ότι μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής σε επιφυλακή θα μείνουν όλη τη νύχτα και οι δυνάμεις του δήμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Στην περιοχή βρέθηκαν οι Βουλευτές Εύβοιας κ.κ. Γιώργος Ακριώτης, Σίμος Κεδίκογλου και Νίκος Μίχος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Γιάννης Κοτζιάς και ο πολιτευτής ΝΔ κ. Βασίλης Δεμερτζής.