Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΙΑ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Μια μικρή ζούγκλα με ύαινες, ρινόκερους, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, αλλά και μαχαιρόδοντες (ένα είδος παρόμοιο του λιονταριού) που ζούσαν πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια στην ορεινή περιοχή της Κερασιάς στη Βόρεια Εύβοια, προσδοκά να φέρει στο φως με νέα ευρήματα η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον επιστημονικό υπεύθυνο, τ. καθηγητή Παλαιοντολογίας - Στρωματογραφίας, Γεώργιο Θεοδώρου.

Οι ανασκαφές αναμένεται να συνεχιστούν την άνοιξη του 2017, καθώς η ερευνητική ομάδα έχει λάβει το «πράσινο» φως από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου - Ελυμνίων - Αγίας Άννας και έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις.

Όραμα και στόχος του κ. Θεοδώρου είναι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο τοπικό μουσείο στο οποίο θα αναδειχθεί από κοινού η έκθεση των ευρημάτων των απολιθωμάτων θηλαστικών, αλλά και του απολιθωμένου δάσους που βρίσκεται στην Κερασιά και που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις εντυπωσιακές αλλαγές του γεωπεριβάλλοντος που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα τελευταία 7.000.000 χρόνια, όταν το Αιγαίο δεν ήταν θάλασσα και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και οι μαθητές των σχολείων μέσα από κατάλληλες διαδραστικές δράσεις σε θέματα μεταβολής της βιοποικιλότητας και των μεταβολών του παγκοσμίου κλίματος.