Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΟΦΩΝΑ ΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΙΔΗΨΟΥ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΖΑ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ
Υποβολή πρότασης ένταξης έργου με τίτλο «Προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αιδηψού», της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στο Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Δήμου Ερέτριας και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, ήταν το 11ο θέμα συζήτησης στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στη Λαμία, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Το θέμα εισηγήθηκε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγγελική Κούκουζα, εκπροσωπώντας τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Η κ. Κούκουζα, ευχαριστώντας εκ των προτέρων το σώμα για την θετική του ψήφο, ανάφερε:

Το συγκεκριμένο θέμα υποβολής πρότασης ένταξης έργου που αφορά την προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αιδηψού καθώς και η έγκριση σύναψης σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου, σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας ιστορίας για τον Δήμο μας, τους νέους μαθητές και τους γονείς της περιοχής. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας για περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και γενικότερα η προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
Η προσθήκη του διώροφου κτηρίου και η κατασκευή της τετράχτιρης στέγης στον ήδη υπάρχοντα χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αιδηψού, προκύπτει από το γεγονός  του ολοένα και αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού της περιοχής και την επιτακτική ανάγκη κάλυψης  πρωτίστως των αναγκών της μαθητικής κοινότητας  και ύστερα των αναγκών των κατοίκων και δημοτών της περιοχής. Τα οφέλη είναι πολλά, αφού καταρχάς οι μαθητές θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα καλύτερο και πιο άνετο σχολικό περιβάλλον, θα έχουν WC εντός του σχολικού κτηρίου και δε θα χρειάζεται να βγαίνουν έξω κάτω από τις διάφορες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως γινόταν έως τώρα. Επιπλέον, η κατασκευή WC AMEA και ράμπας ΑΜΕΑ καθιστά το κτήριο προσβάσιμο και στα άτομα με αναπηρία, δημιουργώντας ένα φιλικό σχολικό περιβάλλον για όλους. 
Βελτιώνονται γενικότερα οι υποδομές και δημιουργείται χώρος πολλαπλών χρήσεων τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί και η τοπική κοινότητα για διοργάνωση δράσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων και εν γένει κάθε είδους κοινωνικών εκδηλώσεων. Τέλος, για την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όπως επίσης και μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών με τη στελέχωση των νέων αιθουσών από εκπαιδευτικό προσωπικό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη σύναψης της παρούσας προγραμματικής σύμβασης η οποία προέκυψε, αφενός μεν από το γεγονός ότι η σύνταξη της μελέτης του έργου είχε γίνει κατά το παρελθόν από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Εύβοιας που έχει πλήρη γνώση του φυσικού αντικειμένου, ενώ διαθέτει και μεγάλη εμπειρία στην ωρίμανση, υλοποίηση και διαχείριση αντίστοιχων έργων τα οποία και έχει ολοκληρώσει παλαιότερα, αφετέρου δε από το γεγονός ότι οι απαιτήσεις υλοποίησης του εγκεκριμένου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση του σε τεχνικό προσωπικό, πιθανόν να οδηγούσαν σε αδυναμία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης της παρούσας πράξης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και έχοντας πάντα στο μυαλό το κοινό όφελος και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών μας, και δη των νέων μαθητών, τάσσομαι υπέρ του συγκεκριμένου θέματος.

Για την πρόταση ένταξης του συγκεκριμένου έργου τοποθετήθηκε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, υπεύθυνος για θέματα τουρισμού, κ. Γιάννης Κοτζιάς. Καλωσορίζοντας την κ. Κούκουζα στην αίθουσα, τόνισε μεταξύ άλλων:

Η ένταξη του έργου είναι ανάγκη ενός χωριού, ενός από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, που τα δημογραφικά του στοιχεία δείχνουν πως οι ανάγκες του για σχολικές αίθουσες θα είναι αυξημένες κατά τις επόμενες δεκαετίες. Οι δύο δρόμοι, του 1ου και του 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης, δεν είναι παράλληλοι. Πρέπει να προχωράμε χέρι χέρι, να διαχειριζόμαστε τα ίδια προβλήματα του ίδιου τόπου σε διαφορετικό επίπεδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός όρισε ως μέλη της επιτροπής τους δύο βορειοευβοιώτες Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Γιάννη Κοτζιά και κ. Θανάση Παπαδιώτη.

Το ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS ήταν εκεί από όπου και τα πλάνα στο βίντεο…