Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΑ ΔΥΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΑΙΔΗΨΟΥ ;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαίρεση ορισμένων Καλλικρατικών Δήμων στη χώρα, η αναδιαμόρφωση του χάρτη και γενικότερα η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι κάτι που απασχολεί την Κυβέρνηση.

Οι αλλαγές αυτές ήταν στον σχεδιασμό και είχαν προαναγγελθεί, ενώ στην συνεχεία απασχόλησαν το αρμόδιο υπουργείο και συζητήθηκαν στις αρμόδιες επιτροπές.

Ειδικότερα για τον νυν Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, τα σενάρια κάνουν λόγο για διαίρεση του σε δύο μικρότερους Δήμους, τους Δήμο Ιστιαίας και Δήμο Αιδηψού. Η αλλαγή θα γίνει με βάση την μορφολογία και τον πληθυσμό, με σκοπό να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον θεσμό του Καλλικράτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Δήμος Ιστιαίας θα αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας και Αιδηψού, ενώ ο Δήμος Αιδηψού από τις Δημοτικές Ενότητες Αιδηψού και Λιχάδας. Πιθανόν “μήλον της έριδος” να αποτελέσει η ενδιάμεση Δημοτική Ενότητα Ωρεών, που ή θα ενσωματωθεί ως έχει σε έναν από τους δύο Δήμους ή θα μοιραστεί στα δύο.

Μαζί με αυτά προκύπτει και το ερώτημα σχετικά με τις οφειλές των πρώην Δήμων, που κοινά πληρώνουμε τώρα και τελειωμό δεν έχουν. Άλλοι Δήμοι χρωστούσαν τα “μαλλιά της κεφαλής τους” και άλλοι “ψιλά”, θα αναδιαμορφωθούν και τα “φέσια”;

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν συμβεί το “ράβε ξήλωνε” ως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τότε τις εκπλήξεις στις υποψηφιότητες για τον δημαρχιακό θώκο δεν θα τις προλαβαίνουμε…