Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Ο ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΙΣΤΙΑΙΑ 100,4

Δελτίο τύπου: Την  ίδια στιγμή που επιβάλλουν αφόρητα φορολογικά βάρη  διορίζουν «στρατό από Καρανίκες»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα οικονομικά μέτρα που παίρνει και την εισπρακτική πολιτική που εφαρμόζει, δημιουργώντας κρατικές σπατάλες και ρίχνοντας- ταυτόχρονα- μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες εντείνοντας την ύφεση, άσκησε ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Ιστιαία 100,4, επισημαίνοντας: «Αυτό που καθημερινά ακούμε από τους πολίτες είναι ότι αυτή η φοροκαταιγίδα, αυτά τα εισπρακτικά μέτρα δεν βγαίνουν. Από τον Ιανουάριο, μάλιστα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη. Σε πολλά ορεινά χωριά της Εύβοιας μικρά μαγαζιά θα κλείσουν, καθώς  η υπαγωγή τους από το καθεστώς του ΟΓΑ στο καθεστώς του ΟΑΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των  ασφαλιστικών τους εισφορών. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η πολιτική και το κλίμα στην οικονομία με λιγότερους φόρους και με περιστολή κρατικών δαπανών, χωρίς αυτό να σημαίνει απολύσεις ή  μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι τα λειτουργικά έξοδα των ΔΕΚΟ είναι σε τετραπλάσιο επίπεδο από τα αντίστοιχα έξοδα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, δεν μπορείς, τη στιγμή που όλες οι ομάδες επαγγελματικές και κοινωνικές στην Ελλάδα υποφέρουν, να δίνεις 150 εκ. ευρώ αυξήσεις στους δικούς σου δημοσίους υπαλλήλους δηλαδή στους μετακλητούς, που τώρα προσέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα και τους διευθυντές που μόλις διόρισε, όπως είναι όλος ο «στρατός από Καρανίκες», χωρίς προσόντα, που έχει μαζέψει το Μαξίμου. Αυτή η κυβέρνηση έχει προσλάβει 27.700 άτομα εκτός ΑΣΕΠ και όχι σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία»
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήματα, που  αφορούν γενικότερα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Εύβοιας, καθώς και σε ζητήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και παρέμβασης, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός, ότι ενώ είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση  η υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, όπως να γίνει η Αιδηψός πύλη εισόδου για να μπορούν να έρχονται κρουαζιερόπλοια και ενώ η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά σε σημαντικές βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, εντούτοις η σημερινή κυβέρνηση τα ακυρώνει. Ενδεικτικά ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι,  ενώ οι μελέτες για τον βόρειο οδικό άξονα ήταν κοντά στην ολοκλήρωσή τους, εντούτοις σταμάτησαν να τις χρηματοδοτούν. Παράλληλα και η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού θα διογκώσει, όπως ειπε, τα προβλήματα. Αντέκρουσε δε τους ισχυρισμούς περί ανάλογων σχεδιασμών επί των ημερών τους, υπενθυμίζοντας ότι τόσο το Α.Τ Αιδηψού όσο και της Κύμης είχαν διαπραγματευτεί και  καταφέρει να μην συμπεριληφθούν στη λίστα με τα υπό κατάργηση Αστυνομικά Τμήματα, κάτι που όμως δεν έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα παρά τις διαβεβαιώσεις τους για το αντίθετο.
 «Η κυβέρνηση Σαμαρά, σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, έκανε σκληρή  και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Και από εμάς  ζητούσαν να αλλάξουμε το φορολογικό καθεστώς των επαγγελματιών στα ορεινά χωριά, ωστόσο, δεν το δεχτήκαμε ποτέ, όπως συνέβη και με την περίπτωση των καταργήσεων των Αστυνομικών Τμημάτων ή άλλων Υπηρεσιών. Όλα αυτά είναι απαιτήσεις για να μειωθούν οι δαπάνες, είναι οι οικονομίες κλίμακας. Εμείς  αποδεικνύαμε ότι με αυτές τις αλλαγές προκύπτουν περισσότερες δαπάνες και περισσότερα προβλήματα και έξοδα εξαιτίας των μετακινήσεων».
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία που έχει η ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά,  πως η φορολογία στους αγρότες, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, θα  πρέπει να αλλάξει, υπογραμμίζοντας, ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για δραστική μείωση της επιβάρυνσης στα γεωργικά εφόδια. Παράλληλα, ανέδειξε και το θέμα της ρύθμισης των χρεών των πτηνοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων τα οποία δεν προέκυψαν την περίοδο της κρίσης, αλλά δημιουργήθηκαν από τη μη εφαρμογή του νόμου για τα πανωτόκια και από τα επιπρόσθετα βάρη που επωμίστηκαν μετά την εμφάνιση του ιού των  πτηνών,  από  προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν θέσεις εργασίας στο Νομό.
Ερωτηθείς για το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των ρητινοκαλλιεργητών οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης ανέφερε: «οι ρητινοπαραγωγοί είναι απαραίτητοι μέσα στο δάσος όχι μόνο για τη ρητίνη που συλλέγουν αλλά και γιατί είναι φύλακες του δάσους. Γ’ αυτή ακριβώς την υπηρεσία ως έμμεση οικονομική ενίσχυση υπάρχουν κοινοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Θα πρέπει να δούμε πως αυτός ο τρόπος από έμμεσος θα γίνει άμεσος δηλ. να αναλάβουν το έργο  προστασίας του δάσους. Επίσης ένα μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ρητίνης  μπορεί να αποζημιωθεί με την εκμετάλλευση της  ξυλείας κάτι για το οποίο υπήρχε καταρχήν συμφωνία από όλους τους φορείς που συμμετείχαν στις συσκέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην περιοχή»,  προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι θα διερευνήσει ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και γιατί δεν υπήρξε συμμετοχή των Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών.
Ο Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε, ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως  και αυτό  της ενδεχόμενης κατασκευής τσιμεντένιων φραγμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, χωρίς να έχει ληφθεί υπ’ όψη το υψηλό κόστος και το κατά πόσο είναι ωφέλιμη η κατασκευή τους σε αντίθεση με τα ξύλινα που είναι καταλληλότερα, είναι θέματα την εξέλιξη των οποίων θα παρακολουθεί.