Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

«ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Οι λάμπες δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια, μπορούν να ανακυκλωθούν ως και 98% εύκολα και δωρεάν. Λαμπτήρες και φωτιστικά μπορεί να απορριφτούν σε ένα σημείο συλλογής, ώστε να είναι δυνατή η περισυλλογή και η ανακύκλωση τους, σημείο όπως αυτό στην είσοδο του Δημαρχείου Ιστιαίας που εγκατέστησε η «φωτοκύκλωση - συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΗΗΕ».

Ανακυκλώσιμα ειδή είναι τα παντός είδους φωτιστικά, οι λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής πίεσης (νατρίου, υδραργύρου, αλογονούχων μετάλλων) και κάθε είδους απλού λαμπτήρα. Ειδικά για τους λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο, αυτοί πρέπει να καταλήγουν στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης καθώς χρειάζονται ειδική διαδικασία ανακύκλωσης.

Οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες θα προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης, όπου θα προκύπτει το γυαλί και το μέταλλο για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων, η εξουδετέρωση της πούδρας φθορισμού και η ταφή της σε ειδικά κέντρα αποθήκευσης καθώς και η επαναχρησιμοποίηση του υδραργύρου αφού καθαριστεί.

Ας συμμετέχουμε όλοι υπεύθυνα, συστηματικά και αποτελεσματικά, στην ανακύκλωση των επικίνδυνων για την υγεία λαμπτήρων -αν σπάσουν- ελπίζοντας πως το παράδειγμα θα δείξει ο Δήμος και η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού…