Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

ΥΠΕΡΧΕΙΛΗΣΕ ΞΑΝΑ Ο ΧΥΤΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΤΙΝΙΟΥΣ

Η έντονη βροχόπτωση στην αρχή της εβδομάδας, έστω και αν κράτησε λίγα λεπτά, ήταν αρκετή να προκαλέσει για ακόμη μία φορά υπερχείλιση στην λεκάνη του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ιστιαίας και μόλυνση στην περιοχή του Ιερού Ναού Παναγίας Ντινιούς.

Με αδιάψευστο μάρτυρα τις φωτογραφίες αναγνώστη, μάλιστα την επόμενη ημέρα που τα καιρικά φαινόμενα είχαν υποχωρήσει, για πολλοστή  φορά το νερό της βροχής αναμειγμένο με τα στραγγίσματα του κυττάρου έφτασε κατάμαυρο ως την Παναγιά Ντινιούς, το Δινιόρεμα και τον Ξηριά, καταλήγοντας στην θάλασσα.

Το χρόνιο πρόβλημα της υπερχείλισης του ΧΥΤΑ Ιστιαίας κάθε φορά που επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα έχει απασχολήσει πέρα από την δημοσιότητα, τόσο τις προηγούμενες δημοτικές αρχές (που είχαν την διαχείριση) που έδιναν μόνο υποσχέσεις, όσο και την νυν δημοτική αρχή με τωρινό φορέα διαχείρισης τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ με έδρα την Θήβα.

Σε δελτίο τύπου η Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού κα. Λίνα Ευσταθίου κάνει λόγο για σημαντική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στο χώρο του ΧΥΤΑ Ιστιαίας, μεταξύ της Δημάρχου, υπευθύνων του ΧΥΤΑ και εκπροσώπων του ΦοΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, με βασικό αντικείμενο αυτής της σύσκεψης τα τεχνικά και τα οργανωτικά υφιστάμενα προβλήματα του ΧΥΤΑ Ιστιαίας, μεταξύ των οποίων η διοχέτευση των επεξεργασμένων υδάτων στον παρακείμενο χείμαρρο και η διαχείριση των στραγγιδίων για τον επερχόμενο χειμώνα (δείτε ΕΔΩ).

Αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS αναφέρουν πως την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη μεταξύ υπευθύνων του ΧΥΤΑ Ιστιαίας και εκπροσώπων του ΦοΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας στη Θήβα, με βασικό θέμα συζήτησης την υπερχείλιση του ΧΥΤΑ και την μόλυνση της περιοχής που με ενέργειες πολιτών έχει φτάσει ως το αρμόδιο υπουργείο και την δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος και κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας «καθημερινή» κ. Φώτης Καλιαγκόπουλος, με επιστολή του στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS αναρωτιέται κατά πόσο κατάλληλο ή ακατάλληλο είναι το νερό που ρέει από πηγή στην Παναγιά Ντινιούς:


 Όποιον ρώτησα με κοίταξε περίεργα… «Πίνεται το νερό της Ντινιούς;» Η απάντηση του συντηρητή του ψύκτη μου ήταν το πρώτο καμπανάκι: «Εκεί χύνονται τα λύματα από τον ΧΥΤΑ». Έπεσα από τα σύννεφα, γιατί για τρεις και πλέον εβδομάδες προμηθευόμουν με μπιτόνια νερό από το γάργαρο της εκκλησούλας. Σκέφτηκα ότι μπορεί ο συμπαθής συντηρητής μου να ενδιαφερόταν να μου πουλήσει τα εμφιαλωμένα νερά που εμπορευόταν, αλλά η επιβεβαίωση της αμφιβολίας μου ήρθε από γνωστό παραγωγό- έμπορο της Ιστιαίας, σοβαρό κι υπεύθυνο άνθρωπο που χρησιμοποιεί το νερό στο παρασκευαστήριο των γαλακτοκομικών προϊόντων του: «Για τη Ντινιούς δεν ξέρω. Λέγονται πολλά… Εγώ λόγω της δουλειάς μου ελέγχω το νερό με αναλύσεις κάθε μήνα. Χρησιμοποιώ το νερό του δικτύου, εδώ της Ιστιαίας, και είναι περίφημο. Έχει αρκετά άλατα βέβαια, αλλά ποιο νερό δεν έχει. Ούτε της Αθήνας»
 Μίλησα με αρκετούς. Μόνον ο συμπαθής «φρουρός» του ναΐσκου, που κατοικοεδρεύει δίπλα στη Ντινιούς με διαβεβαίωσε με το αγαθό, όλο πίστη ύφος του: «Είναι το νερό της Παναγιάς. Είναι καθαρό. ‘Έρχεται από πολύ μεγάλο βάθος. Τα λένε αυτοί που θέλουν να πουλάνε νερά. Κι εγώ από αυτό πίνω». Όλοι οι υπόλοιποι μου συντηρούσαν απλώς την αμφιβολία. Με την πίστη και μόνο δεν εξαφανίζονται τα κολοβακτηρίδια, σκέφτηκα, και συνέχισα να το ψάχνω, αφού βεβαίως σταμάτησα να πίνω το νερό της πηγής. 
 Έπεσαν στα χέρια μου κάποια παλιά, περυσινά δημοσιεύματα και προσγειώθηκα ακόμη περισσότερο. Επειδή  δεν είμαι δημότης, αλλά απλός κάτοικος του Αγιοκάμπου, αντιλήφθηκα ότι στις μικρές κοινωνίες  καλό είναι να μη λες ονόματα και διευθύνσεις, γιατί κάνεις εχθρούς. Διάβασα λοιπόν πηχυαίους τίτλους:  «Ο Χ.Υ.Τ.Α. μολύνει το νερό – Αποτελέσματα χημικών αναλύσεων. Ακατάλληλο νερό για πόση και άρδευση στην Παναγία Ντινιούς .Πιθανό πρόβλημα με τις γεωτρήσεις». Τα ρεπορτάζ ήταν ομολογουμένως εμπεριστατωμένα κι οι φωτογραφίες αποκαλυπτικές από τα νερά που προέρχονται από την υπερχείλιση του ΧΥΤΑ κάθε φορά που βρέχει. 
 Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η τυχόν επιμόλυνση από τις αποστραγγίσεις του ΧΥΤΑ στις γεωτρήσεις, γιατί η ντόπια οικονομία βασίζεται εν πολλοίς στη φυτική παραγωγή. Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν στη συζήτησή μας, ότι πέρα από το ακανθώδες ζήτημα του φορέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, σημειώνεται αυτή η αδράνεια στην αντιμετώπιση του τεχνικού προβλήματος των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ, ακριβώς για να μη δημιουργηθεί πανικός από μετρήσεις με ολέθρια αποτελέσματα, αν τεκμηριωθεί μόλυνση των γεωτρήσεων. Αδράνεια λοιπόν, όπως και στο δρόμο της Νησιώτισσας, όπου ο γκρεμός, όσο πάει και χάσκει καταλαμβάνοντας όλη τη μία λωρίδα. Αδράνεια και προσευχή μην προκύψει κι εδώ Ασωπός!
 Όμως πέραν αυτού ουδείς ασχολήθηκε με αυτό το ίδιο το νερό της πηγής όπως βγαίνει από τους πέντε-έξι κρουνούς. Οι μετρήσεις που καταγράφηκαν –τουλάχιστον όσα δημοσιεύτηκαν- αφορούσαν στα επιφανειακά νερά που λιμνάζουν μετά από βροχόπτωση έξω από το χώρο του ναΐσκου και τα οποία μόνο αντικρίζοντάς   τα φεύγεις χιλιόμετρα. Γιατί άραγε δεν μετρήθηκε  και το νερό που τρέχει από την πηγή; Ή μετρήθηκε; Αλλιώς ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι παραπλανητικός.
 Η χαριτωμένη ταμπέλα με τα καλλιγραφικά, τις φιοριτούρες και την εμμονή στην καθαρεύουσα (δεν έχουμε τίποτε με τη γλώσσα) παραπέμπει  ή σε άλλες παλιότερες εποχές, ή σε απλή πρωτοβουλία μάλλον του ιερατικού προσωπικού της εκκλησούλας. Η υπ’ αριθμ. τάδε χημική ανάλυση δεν λέει τίποτε. Πότε έγινε, από ποιον, πότε ανανεώθηκε, κάθε πότε επανελέγχεται! Όταν υποχρεωτικά εκ του νόμου ένας απλός πυροσβεστήρας αναγομώνεται κατ’ έτος, ο υπερθετικός βαθμός  «καταλληλότατον προς πόσιν»  με κόκκινα γράμματα παραπέμπει στα κόκκινα γράμματα του ιερού ναού. Όμως αυτό παραπέμπει και πάλι στην πίστη και στη προσευχή μην και μας τύχει κάτι τώρα ή στο απώτερο μέλλον. Η έκταση είναι ιδιωτική, όπως κι ο ναΐσκος, αλλά το νερό δημόσιο αγαθό. Μια προειδοποίηση «πίνετε νερό με δική σας ευθύνη» με υπογραφή  δημοσίου  φορέα, θα ήταν  η πλέον υπεύθυνη αντιμετώπιση, πέρα από την επιτακτική επίλυση του τεχνικού προβλήματος της Χωματερής.