Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΛΤΡΑ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ

Άλλη μία λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου σε κεντρικό καφενείο των Γιάλτρων, σε συνέχεια αυτής της Τετάρτης 1 Ιουνίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γιάλτρων κ. Ιωάννη Μαραβέλη και την σύμφωνη γνώμη του τοπικού συμβουλίου.

Με την παρουσία της Δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού κ. Λίνας Ευσταθίου, της Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Αιδηψού κ. Άννας Λουκατζίκου και πλήθος κατοίκων, τα κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης, η ποιότητα και η ποσότητα του νερού, τόσο του χωριού των Γιάλτρων όσο και του παραλιακού οικισμού Μπάνια Γιάλτρων.

Ο κ. Μαραβέλης αρχικά αναφέρθηκε στα γνωστά προβλήματα της ύδρευσης, τον διαχωρισμό των νερών σε νερό λάντρας στα νοικοκυριά και σε πόσιμο νερό στις δημόσιες βρύσες, αλλά και στην μη επαρκή ποσότητα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και σε πιθανή κατάχρηση νερού για άρδευση. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε πρόταση της επιχείρησης «Γεωτρήσεις Αριστείδης Σιαφλέκης» με έδρα την Ιστιαία, σχετικά με εξόρυξη πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή των Γιάλτρων, δυναμικότητας άνω των 20 κυβικών την ώρα με εγγύηση για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ο κ. Σιαφλέκης ζητά την εξασφάλιση αμοιβής των εργασιών του, αν βρει την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που υπόσχεται, διαφορετικά δεν θα έχει καμία οικονομική απαίτηση από τον Δήμο.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος των Γιάλτρων, στραμμένος προς την Αντιδήμαρχο Αιδηψού, ανάφερε πως τα προβλήματα με την τροφοδοσία νερού από τον Πάντερμο συνεχίζονται και η επικάλυψη της στέρνας με τσίγκο έχει κλαπεί. Επίσης τόνισε πως δεν τοποθετηθήκαν ογκομετρητές νερού και δεν έγινε καλλιέργεια της πηγής, όπως η κ. Λουκατζίκου είχε υποσχεθεί, έπειτα από πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της κοινότητας ζήτησε ενημέρωση από την Δήμαρχο σχετικά με το έργο «αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Γιάλτρων», που είχε συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 15 Ιουλίου (δείτε ΕΔΩ). Πρόκειται για την υποβολή πρότασης έργου με τίτλο: «αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Γιάλτρων» στην υπ’ αριθ. 6074 με ημερομηνία 27 Μαΐου 2016 πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας - Ανάπτυξης - Τουρισμού, όπως ισχύει, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» με άξονα προτεραιότητας 14 και τίτλος «αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών» του ΕΣΠΑ 2014-2020, προϋπολογισμού  998.048,77 ευρώ και θα αποτελείται από ένα υποέργο με τίτλο «αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Γιάλτρων».

Αναφορά από κάτοικο των Γιάλτρων έγινε και σε παλιότερη μελέτη, επί δημαρχίας κ. Πολυχρόνη Ματάκια, σχετικά με δύο ανενεργές γεωτρήσεις στην  Δημοτική Ενότητα Ωρεών, που ίσως μπορούν να συνδεθούν στον αγωγό του Πάντερμου που τροφοδοτεί τα Γιάλτρα. «Να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που ζούμε τόσα χρόνια… Να έχουμε πόσιμο νερό στα σπίτια μας όπως όλοι…» ανάφεραν άλλοι παρευρισκόμενοι πολίτες.

Απαντώντας η Δήμαρχος, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Παραλάβαμε ένα χάος, έναν μεγάλο Δήμο υπερχρεωμένο με οφειλές εκατομμυρίων. Η μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης (κόστους 18.000 ευρώ), που είχε δοθεί σε μελετητή επί δημαρχίας Χριστοφή Ζάχου, έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί στο υπουργείο προς χρηματοδότηση, αναμένοντας την έγκριση. Ταυτόχρονα εκπονείτε και υδρογεωλογική μελέτη, υποστηρικτική της τεχνικής μελέτης, για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης (κόστους 11.000 ευρώ) από τον γεωλόγο κ. Νικόλαο Παπαδημητρίου. Για την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού, η μία εκδοχή είναι η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και η άλλη εκδοχή είναι η μελέτη του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών) για δύο ανενεργές γεωτρήσεις στην περιοχή των Ωρεών. Τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας την μελέτη του ΙΓΜΕ, θα δούμε την ποιότητα και την ποσότητα των νερών». Η κ. Ευσταθίου δεσμεύτηκε για νέα επίσκεψη στα Γιάλτρα, ως 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να ενημερώσει το τοπικό συμβούλιο και τους κατοίκους για τις εξελίξεις που θα προκύψουν.

Επίσης ένα θέμα που συζητήθηκε σχετικά με την ύδρευση, ήταν η αναπροσαρμογή της κλιμακωτής τιμής του νερού. Έπειτα από επικοινωνία με την Δήμαρχο, λάβαμε την πληροφορία πως έως 50 κυβικά νερού, που είναι οι ανάγκες μιας οικογένειας, θα πληρώνεται μόνο το πάγιο τέλος.