Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ

Θετικά ήταν τα συμπεράσματα, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και διαχείρισης του Δήμου, στην ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2016 με μοναδικό θέμα συζήτησης τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για τα έτη 2014 και 2015. Η συνεδρίαση, με υποθέματα την διοίκηση του Δήμου, την οικονομική κατάσταση και την εφαρμογή προγράμματος δημοτικής δράσης, είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2016.

Η δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου ξεκίνησε με την εισαγωγή του απολογισμού, συνεχίζοντας με την παρουσίαση των οικονομικών του Δήμου (ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής) και τον απολογισμό του τουριστικού τομέα που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου. Με προσέλευση αντιπροσώπων φορέων και συλλόγων της περιοχής, μικρή ήταν η ανταπόκριση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Νίκος Τσελίκας «Δημιουργία», Ηλίας Πετσής «Νέα Πορεία», Θανάσης Καμαράτος «Λαϊκή Συσπείρωση») και των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας (Σπύρος Σταματίου, Εμμανουήλ Χριστοφάκης, Στέργιος Βενετής).

«…εν γνώσει μας αναλάβαμε ένα πολύ δύσκολο έργο υπό συνθήκες μάλιστα μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τα ελληνικά δεδομένα… η κατάσταση του Δήμου, που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, φάνηκε εξ αρχής πως θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα δεδομένα που είχαμε υπόψη μας όταν επιχειρούσαμε την διεκδίκηση της διαχείρισης του Δήμου… όλος ο σχεδιασμός μας για τη διαχείριση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, βασίζεται στην ουσία και όχι στην πολιτική σκοπιμότητα, τις επιπτώσεις της οποίας υφίσταται πλέον φανερά ο ελληνικός λαός, έχοντας πλήρως απαξιώσει τους πολιτικούς και την πολιτική… προχωρούμε με μεθοδικές κινήσεις και βασικό γνώμονα τον άνθρωπο και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας… στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας των συμπολιτών μας καθώς και της γενικότερης της εικόνας του Δήμου… δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην μεθοδευμένη προβολή της περιοχής μας εντός και εκτός Ελλάδος, στοχεύοντας όχι μόνο σε μία πρόσκαιρη τουριστική ανάπτυξη, αλλά στη δημιουργία μόνιμων υποδομών γνώσης και πλήρους αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος μας, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από αυτή που μέχρι σήμερα προβάλλεται και αξιοποιείται…» τόνισε, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου κατά την εισήγηση της.

Με την φράση «…πέρασαν οι εποχές των μεγάλων έργων, όσοι Δήμοι εκμεταλλεύτηκαν τις χρυσές εποχές έλυσαν τα βασικά θέματα υποδομής.  Όταν δίνονταν τα μεγάλα έργα ο Δήμος μας κρατούσε ομπρέλα ή επεδίωκε έργα που με τον τρόπο που εκτελούνταν τα πληρώνουμε ως σήμερα και θα συνεχίσουν να τα πληρώνουν και οι επόμενοι γι αυτό και πολλά από αυτά έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης…» η κα. Ευσταθίου αναφέρθηκε, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία, στις υποθέσεις ΧΑΛΚΙΣ ΑΤΕΤΕ (βιολογικός Αιδηψού-αποχετευτικό), ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ (δίκτυα ακαθάρτων βιολογικού Ιστιαίας), ΔΕΠΑΝΑ (δημοτική επιχείρηση πρώην Δήμου Αρτεμισίου) και ΔΕΠΑΔΩ (δημοτική επιχείρηση πρώην Δήμου Ωρεών) που ταλανίζουν τον Δήμο, θέτοντας το ερώτημα «…πόσα ακόμα θα προκύψουν; Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει με αυτά τα χρήματα…».
Η Δήμαρχος, με την παράλληλη ιδιότητα του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην “κληρονομιά” από την προηγούμενη δημοτική αρχή (προσλήψεις εργατών χωρίς την εξασφάλιση πληρωμής τους, καύσιμα που δεν υπήρχαν, απαρχαιωμένα μηχανήματα και απορριμματοφόρα, ελλιπή φωτισμό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, αγροτική και δασική οδοποιία) συνεχίζοντας με την διαχείριση εξόδων (δανεισμός, χρέη προς τρίτους, γενικά έξοδα) και την διαχείριση των εσόδων (έσοδα στο ταμείο του Δήμου, έσοδα από την ΔΕΗ, έσοδα από ΚΑΠ και επιχορηγήσεις, ταμειακό υπόλοιπο).

Επίσης τοποθετηθήκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Αντιδήμαρχος Θανάσης Σπανός για θέματα οργάνωσης και καθαριότητας, Αντιδήμαρχος Κυριάκος Βογιατζής για την προσφορά της Επιτροπής Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού Καταστήματος, Δημήτρης Αγγελόπουλος για το έργο του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και η Αντιδήμαρχος Άννα Λουκατζίκου για τις δράσεις της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Η συνεδρίαση έκλεισε με στοχευμένα ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πολιτών. Με σύνθημα «ο Δήμος κοντά στο Δημότη» η κα. Ευσταθίου κατά τον επίλογο του απολογισμού τόνισε «…ευελπιστώ στην βοήθειά σας, στη συνεργασία σας, καθώς και στην εποικοδομητική αντιπολίτευση που επίσης συντελεί στην καλή πορεία του Δήμου μας. Συνεχίζουμε με γνώμονα την χρηστή διαχείριση, την ειλικρίνεια, την διαφάνεια, την εργατικότητα, την εξωστρέφεια, την εξυπηρέτηση του δημότη, το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου…».

Δείτε στην συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της εισαγωγής της Δημάρχου και τα όσα ανάφερε για τα οικονομικά του Δήμου, καθώς και την σειρά διαφανειών που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα…

Πλάνα από την εισήγηση της Δημάρχου, τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των Δημοτικών Συμβούλων, μπορείτε να δείτε στα βίντεο στην σελίδα του ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS στο Facebook όπως μεταδόθηκαν ζωντανά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης…


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Συμπληρώθηκε ήδη μία διετία από την ημέρα που αναλάβαμε την διαχείριση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τη δημοκρατική έγκριση των Δημοτών μας.
Εξ αρχής λειτουργήσαμε με το σκεπτικό πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρεται, περισσότερο από άλλους πολιτικούς τομείς, για την αξιοποίηση προσώπων με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, και αυτό γιατί οι εκπρόσωποί της βρίσκονται στο πλευρό της Τοπικής Κοινωνίας, συγκρουόμενοι ενίοτε με τις αποφάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης. 
Η προσπάθειά μας είναι καθημερινή και συστηματική. 
Εν γνώσει μας αναλάβαμε ένα πολύ δύσκολο έργο υπό συνθήκες μάλιστα μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τα ελληνικά δεδομένα. 
Η κατάσταση του Δήμου, που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, φάνηκε εξ αρχής πως θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα δεδομένα που είχαμε υπόψη μας όταν επιχειρούσαμε την διεκδίκηση της διαχείρισης του Δήμου.
Την κατάσταση αυτή δυσχέρεινε το γεγονός ότι παρά τις επανηλλειμένες προσεγγίσεις και επικοινωνίες που είχα με την προηγούμενη διοίκηση δεν κατέστη εφικτή και όχι με υπαιτιότητα δική μας η οποιαδήποτε ενημέρωση για θέματα τρέχοντα, επείγοντα, άμεσης ενέργειας για τη λειτουργία του δήμου αλλά και για την αντιμετώπιση ανοικτών υποθέσεων που ο δήμος όφειλε να έχει δρομολογήσει υπερασπίζοντας τα συμφέροντά του. Οι υπηρεσίες του δήμου παρά τις έγγραφες και προφορικές μου εντολές δεν είχαν τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης μου με συνέπεια το πρώτο μέλημά μας να είναι η προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας του δήμου και παράλληλα να προσπαθούμε να αποκτήσουμε ενημέρωση για τα πολλά ανοιχτά θέματα, πολλά εκ των οποίων σέρνονταν επί σειρά ετών.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την συνεχώς επιδεινούμενη πορεία της εθνικής μας οικονομίας, έκανε ακόμη δυσκολότερο το έργο μας, αφού αφενός έπρεπε να νοικοκυρέψουμε έναν αποδιοργανωμένο Δήμο, αφετέρου να λύσουμε χρόνια, μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Υπό αυτές τις ζοφερές συνθήκες δικαιολογημένης πίεσης εκ μέρους των Δημοτών μας, αγωνιστήκαμε αυτή τη διετία για την επίλυση πολλών προβλημάτων. Πρωταρχικό μας μέλημα σε σχέση με αυτά που αναλάβαμε ήταν να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε ο Τόπος μας να αρχίσει να αναπτύσσετε τα επόμενα χρόνια.
Έχοντας δε προσωπική άποψη για το μέγεθος των καταβληθέντων προσπαθειών από όλους μας σε σχέση με την πληθώρα και την ποικιλία των προβλημάτων, μπορώ να αισθάνομαι σήμερα ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα του έργου μας τη διετία αυτή.  
Τα αποτελέσματα αυτού του έργου μπορεί ακόμη να μην έχουν τύχει θεαματικής προβολής, έχουν όμως δημιουργήσει στέρεες υποδομές και έχουν δρομολογήσει λύσεις σε πολλά προβλήματα, που σύντομα θα αναδείξουν το έργο αυτό ουσιαστικά και όχι μόνο επικοινωνιακά. 
Με λίγα λόγια όλος ο σχεδιασμός μας για τη διαχείριση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, βασίζεται στην ουσία και όχι στην πολιτική σκοπιμότητα, τις επιπτώσεις της οποίας υφίσταται πλέον φανερά ο ελληνικός λαός, έχοντας πλήρως απαξιώσει τους πολιτικούς και την Πολιτική.   
Προχωρούμε με μεθοδικές κινήσεις και βασικό γνώμονα τον άνθρωπο και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χωρίς να έχουμε παραλάβει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ΚΑΜΙΑ μελέτη, προχωρήσαμε στη σύνταξη μελετών στα πλαίσια του πενταετούς σχεδιασμού μας. Ο σχεδιασμός αυτός αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Κατά τη διετία που συμπληρώθηκε και παρά τις τρομερές δυσκολίες, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, τόσο οι συνεργάτες μου, άνευ εξαιρέσεων, όσο κι εγώ προσωπικά ουδέποτε κρυφτήκαμε από τους συμπολίτες μας. Η πόρτα του γραφείου μου ήταν συνεχώς ανοιχτή για τους πολίτες και οι συνεργάτες μου στη διάθεση των δημοτών μας σχεδόν επί 24ώρου βάσεως.  Καθιερώσαμε την «Ημέρα των συλλόγων», καθώς θεωρούμε την συνεργασία με τους Συλλόγους και οποιονδήποτε εργάζεται εθελοντικά προς όφελος τους Δήμου, άκρως απαραίτητη.
Στόχος όλων αυτών ήταν η βελτίωση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας των συμπολιτών μας καθώς και της γενικότερης της εικόνας του Δήμου. Γι’ αυτό και  εις γνώσει μου υποβάθμισα, ίσως και σε σημείο παρεξήγησης, αυτό που αποκαλούμε, «επικοινωνιακό τομέα»,  θεωρώντας χρονοτριβή και ψυχική φθορά την αντιμετώπιση επιθέσεων και κακοπροαίρετων διαδόσεων, που ενίοτε ξεπερνούσαν τη συνήθη σκόπιμη προσχηματική προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποδώσει ανικανότητα στην Δημοτική Αρχή. 
Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν παρασυρθήκαμε και δεν αποπροσανατολιστήκαμε των στόχων μας, που αφορούσαν και αφορούν την ουσιαστική πορεία του Δήμου μας προς την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των πολλών πλεονεκτημάτων που διαθέτει. 
Ως εκ τούτου, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην μεθοδευμένη προβολή της περιοχής μας εντός και εκτός Ελλάδος, στοχεύοντας όχι μόνο σε μία πρόσκαιρη τουριστική ανάπτυξη, αλλά στη δημιουργία μόνιμων υποδομών γνώσης και πλήρους αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος μας, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από αυτή που μέχρι σήμερα προβάλλεται και αξιοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό της μεθοδευμένης προβολής του Δήμου αξίζει να αναφέρουμε την ενεργή συμμετοχή του σε συνέδρια-ημερίδες τουριστικές εκθέσεις κ.λπ. 
Έμφαση επίσης προσδίδουμε και στους τομείς εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων της περιοχής μας, που μπορούν να συντελέσουν καθοριστικά στην τοπική οικονομική μας ανάπτυξη. 
Οι στοχεύσεις αυτές βέβαια θα ήταν μία εύκολη σχετικά υπόθεση αν δεν είχαμε την ατυχία ως Δημοτική Αρχή να κληρονομήσουμε προπατορικά αμαρτήματα και χρονίζοντα προβλήματα, οφειλόμενα κυρίως σε κακοτεχνίες μεγάλων έργων του Δήμου μας, όπως ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας και ο ΒΙΟΚΑ Αιδηψού. Την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας αυτών των ζωτικών έργων, πασχίζουμε να επιτύχουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Αισιοδοξούμε δε ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας θα έχουμε βρει τη λύση σε συνεργασία πάντα με τους άλλους αρμόδιους φορείς. 

Βέβαια πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πέρασαν Οι εποχές των μεγάλων έργων. Όσοι Δήμοι εκμεταλλεύτηκαν τις χρυσές εποχές έλυσαν τα βασικά θέματα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση οδοποιία).  Όταν δίνονταν τα μεγάλα έργα ο Δήμος μας κρατούσε ομπρέλα ή επεδίωκε έργα που με τον τρόπο που εκτελούνταν τα πληρώνουμε ως σήμερα και θα συνεχίσουν να τα πληρώνουν και οι επόμενοι γι αυτό και πολλά από αυτά έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης Χαρακτηριστικά σας αναφέρω. 

1. Υπόθεση ΧΑΛΚΙΣ ΑΤΕΤΕ (βιολογικός Αιδηψού-αποχετευτικό). 
- Συνολική Αξία Έργου 14.144.000 ευρώ
- Ο Δήμος πλήρωσε από το 1992 14.454.000 ευρώ
- Δεσμεύσεις λογαριασμών καταθέσεων ύψους 710.000 ευρώ
- Παρακράτηση ΤΑΠ από τη ΔΕΗ 480.000 ευρώ
- Ζητούνται ακόμα 1.286.000 ευρώ
- Απαίτηση του Δήμου 1.935.000 ευρώ 

2. Υπόθεση ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ (δίκτυα ακαθάρτων βιολογικού Ιστιαίας), όπου με αγωγή από το 2011 ζητούνται από το δήμο επιπλέον 5.400.000 ευρώ από την  αρχική αμοιβή του έργου.

3. Υπόθεση ΔΕΠΑΝΑ Δημοτική επιχείρηση πρώην Δήμου Αρτεμισίου
- Οφειλές βάσει γνωμοδότησης δικηγόρου 292.000 ευρώ

4. ΔΕΠΑΔΩ. Δημοτική επιχείρηση πρώην Δήμου Ωρεών.
- Οφειλές βάσει γνωμοδότησης δικηγόρου 40.000 ευρώ

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος πλήρωσε για παλαιότερες υποθέσεις σε δικαστικά έξοδα και τόκους  το ποσό των 719.000 ευρώ.
Και πόσα ακόμα θα προκύψουν; Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει με αυτά τα χρήματα.
Όμως παρόλα αυτά οι συνεργάτες μου κι εγώ καταφέραμε το καλοκαίρι που πέρασε να καταθέσουμε προτάσεις για δύο μεγάλα έργα στην περιοχή μας. Τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε σύντομα. Το ένα είναι η αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης Γιάλτρων, έργο που ανέρχεται στο ύψος του 950.000 ευρώ και η αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου Κασταλία έργο που ανέρχεται στο ύψος του 1.950.000 ευρώ.
Γνωστή είναι επίσης η φροντίδα μας και οι επιτυχίες μας στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης. Το Ειδικό Σχολείο που θα λειτουργήσει σύντομα, τα ΙΕΚ που ήδη λειτουργούν, τα προγράμματα ΚΔΑΠ, η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών του Δήμου, η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η αναμόρφωση Παιδικών Χαρών που ήταν εγκαταλελειμμένες επί τρεις και πλέον δεκαετίες είναι μερικά μόνο δείγματα του έργου μας.
Και συνεχίζουμε με το ίδιο Πάθος, με την ίδια αγάπη, και το ίδιο πείσμα για το καλό του Τόπου μας.  

Χωρίς να θέλω να καταχραστώ το χρόνο η διαχείριση του οποίου θα πρέπει από όλους μας να είναι η βέλτιστη, θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στα οικονομικά θέματα των δύο τελευταίων ετών. Ας ξεκινήσουμε από την κατάσταση που βρεθήκαμε την ημέρα που παραλάβαμε. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια παραδείγματα:

1. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δρομολογήσει τη πρόσληψη 53 υπαλλήλων καθαριότητας για το χειμώνα του 2014-2015, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου για την κάλυψη των αναγκών που προέκυπταν από την πρόσληψή τους. Η διαδικασία πρόσληψης ήταν μη αναστρέψιμη. Μην έχοντας τα χρήματα στο ταμείο αναγκαστήκαμε να αναμορφώσουμε τον προϋπολογισμό του δήμου για να εξασφαλίσουμε το ποσό των 325.000 ευρώ. Για την κάλυψη αυτού του ποσού αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε χρήματα από κωδικούς που εξυπηρετούσαν θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

2. Καύσιμα για την εύρυθμη λειτουργία των μηχανημάτων του δήμου μας με μια φράση “δεν υπήρχαν” . Δεν είχε καν ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας καυσίμων. Τι σήμαινε αυτό; Είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς . Στο μέσο σχεδόν της τουριστικής περιόδου με τα απορριματοφόρα σχεδόν ακινητοποιημένα κινήσαμε άμεσα όλες εκείνες τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με όλες τις καθυστερήσεις που προέκυπταν από την υπηρεσιακή διαχείρισή του αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών ελέγχου των αποφάσεων απο τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενδεικτικά σας παραθέτω και τα οικονομικά στοιχεία κατανάλωσης καυσίμων για τα έτη 2012,2013,2014,2015 όπου είναι φανερή η εξοικονόμηση χωρίς καμία έκπτωση στις παροχές και στις υπηρεσίες.

3. Στόλος μηχανημάτων, με μια φράση “απαρχαιομένος”. Πολλά μηχανήματα σε ακινησία σχεδόν εγκατελλειμένα τόσο στον όρχο μηχανημάτων, όσο και σε ιδιωτικά συνεργεία ακόμη και μέσα σε χωράφια. 
Απορριματοφόρα με τρύπιους κάδους, που η λειτουργία τους στηρίχτηκε στο ζήλο των υπαλλήλων οδηγών και εργατών και με το γεγονός ότι δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα καθώς δεν είχαν δρομολογηθεί  οι διαδικασίες προμήθειας ανταλλακτικών και αμοιβής εργασιών από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, καλούμασταν να δώσουμε λύσεις ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των δημοτών μας. 

4. Φωτισμός - ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, με μια φράση “ούτε μία λάμπα στις αποθήκες μας”. Παραλάβαμε ένα δίκτυο δημοτικού φωτισμού με περίπου 30% λάμπες καμμένες. Γεγονός που δεν δικαιολογείται αν σκεφτούμε τα ποσά που δαπανήθηκαν σε ηλεκτρολογικό υλικό όπως φαίνεται στο γράφημα.
Ο διαγωνισμός που ήταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή κρίθηκε μη σύννομος, με αποτέλεσμα να μην έχουμε άμεσα τη δυνατότητα προμήθειας υλικού. Κινήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες προμήθειας. Για την ολοκλήρωση όμως των διαδικασιών όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε καθυστέρηση από ενστάσεις και ελέγχους.

5. Το Αγροτικό – Δασικό οδικό δίκτυο ήταν σχεδόν εγκαταλελλειμένο. Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν πολλά .  Πάρα πολλοί δρόμοι και εν όψει αγροτικών εργασιών ήταν απροσπέλαστοι και οι πολίτες από τα Βασιλικά έως τη Λιχάδα διαμαρτύρονταν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Δικαιολογείται όμως να υφίσταται αυτή η κατάσταση με δεδομένο το κόστος προμήθειας αδρανών υλικών κατά τα προηγούμενα χρόνια; Σας προβάλω ενδεικτικά τα χρήματα που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια για αδρανή υλικά.

Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε αντιμετωπίσαμε τα άμεσα προβλήματα βατότητας των δρόμων με μηδενική αγορά υλικών από ιδιώτες στα πλαίσια της γενικότερης χρηστής οικονομικής διαχείρισης και εξοικονόμησης, αφού πρώτα συντηρήσαμε και φέραμε σε μια ικανή κατάσταση λειτουργίας τα μηχανήματα μας . 
Σας παραθέτω στη συνέχεια κάποια βασικά οικονομικά στοιχεία του δήμου όπως τα παραλάβαμε και όπως εξελίσσονται .

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Ο δήμος είχε δανεισμούς ύψους 4.052.000, 00 ευρώ από το παρακαταθηκών και δανείων  στα οποία ανταποκρινόμαστε .Τα δάνεια αυτά είχαν μεταφερθεί από τους προηγούμενους καποδιστριακούς δήμους στο σημερινό καλλικρατικό. Στο τέλος του 2015 κάναμε μια αναχρηματοδότηση του δανείου με ευνοικότερους όρους για το δήμο δίνοντας μια ρευστότητα στο δήμο μας του ύψους των 200.000 ευρώ ετησίως.

ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ
Το 2014 όταν αναλάβαμε ο δήμος χρωστούσε επίσης προς τρίτους το ποσό των 2.608.000 ευρώ. Με τη συνετή οικονομική διαχείριση που κάναμε καθ' όλο το έτος του 2015 και με στόχο να εξοφλήσουμε τα χρέη του δήμου το παραπάνω ποσό στο τέλος του 2015 είχε φτάσει στο ύψος των 2.133.000 ευρώ . Δηλαδή είχαμε μειώσει τις οφειλές προς τρίτους σε διάστημα ένος έτους κατά 517.000 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
Το 2014 τα έξοδα ανέρχονταν στα 7.521.000 ευρώ. Το 2015 έγιναν 6.859.000 ευρώ. Μείωση δηλαδή των γενικών εξόδων από το 2014 στο 2015 κατά 662.000 ευρώ.

Πώς εξηγείται αυτό; σας αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα μείωσης των εξόδων στα καύσιμα που με τον ίδιο στόλο και την ίδια ίσως και καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ενώ το 2014 ξοδεύτηκαν 258,000 ευρώ , την επόμενη χρονιά ξοδεύτηκαν 206.000 ευρώ . Μείωση στα καύσιμα κατά 52,000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Όσο σημαντικό για την χρηστή οικονομική διαχείριση και το νοικοκύρεμα του Δήμου ήταν η μείωση των εξόδων, άλλο τόσο σημαντικό ήταν και η αύξηση των εσόδων του δήμου την οποία και πετύχαμε κρατώντας σταθερά τα τέλη, κάτι που πολλοί δήμοι πανελλαδικά δεν έχουν καταφέρει και προχωρούν σε αύξηση τελών μην μπορώντας να ανταποκριθούν στα ανταποδοτικά. Στόχος για την επόμενη χρονιά είναι σε ένα από τα επόμενα συμβούλια να γίνει αναπροσδιορισμός των τελών και σε ειδικές περιπτώσεις όπως ευπαθείς ομάδες να προβούμε ακόμη και σε μείωση αυτών καθώς στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε είναι επιτακτική ανάγκη ο δήμος να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο σε ανθρώπους που αγωνίζονται για την επιβίωση.

ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Τα εισπραχθέντα στο ταμείο του δήμου από το 2014 έως το 2015 αυξήθηκαν κατά 160.000 ευρώ. Σε αυτό συνετέλεσε η ρύθμιση των 100 δόσεων με όλους τους ευνοϊκούς όρους όπως διαγραφή προσαυξήσεων των προστίμων. Επίσης στη αύξηση των εσόδων  βοήθησε η έγκαιρη βεβαίωση ειδικά των τελών ύδρευσης με την λήψη μετρήσεων στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, κάτι που δεν συνέβαινε κατά τα παρελθόντα έτη. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο ήταν η αναζήτηση, καταγραφή και χρέωση όλων των κοινοχρήστων  χώρων που χρησιμοποιούνταν. Κάτι που επίσης δεν γινόταν στο παρελθόν τόσο συστηματικά.

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
Τα έσοδα από τη ΔΕΗ (ΤΑΠ και τέλος καθαριότητας) όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα αναδιαμορφώνονται θετικά για το δήμο πάντα σε συνάρτηση με το ύψος των εξοφλούμενων λογαριασμών από τους δημότες.

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΚΑΠ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 
Τα έσοδα από  τους ΚΑΠ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ  όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα αναδιαμορφώνονται από τις προθέσεις τις κεντρικής διοίκησης και καθώς μειώνονται καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του δήμου.

Το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου διαμορφώθηκε από 2.304.000 το 2014 σε 3.250.000 το 2015.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί το δύσκολο έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε καθώς, ενώ οι αρμοδιότητες των δήμων αυξάνουν καθημερινά, τα έσοδα αντιστοίχως μειώνονται...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Μετά την εμπεριστατωμένη ενημέρωσή σας για τα πεπραγμένα κατά τη διετία που πέρασε, αλλά και για την μεθοδευμένη δρομολόγηση της συνέχειας, σας διαβεβαιώνω, αγαπητοί συνάδελφοι, τόσο εσάς, όσο και ολόκληρη την Τοπική μας Κοινωνία, πως ο Δήμος μας εργάζεται και θα εργάζεται διαρκώς, υπερβαίνοντας ενίοτε και τα μέτρα των δυνατοτήτων του, για την εξυπηρέτηση των Δημοτών μας και ταυτόχρονα για την ανάδειξη και την ανάπτυξη της από πάσης απόψεως εξαίρετης περιοχής μας.
Ευελπιστώ στην βοήθειά σας, στη συνεργασία σας, καθώς και στην εποικοδομητική αντιπολίτευση που επίσης συντελεί στην καλή πορεία του Δήμου μας.
Συνεχίζουμε με γνώμονα 
Την Χρηστή διαχείριση
Την ειλικρίνεια 
Την διαφάνεια
Την εργατικότητα
Την εξωστρέφεια
Την εξυπηρέτηση του Δημότη
Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου
Δύο χρόνια δείχνουμε ένα νέο ήθος στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Και με αυτό θα πορευτούμε και τα επόμενα χρόνια έχοντας στο πλευρό μας τον πολίτη όπως στο δικό του πλευρό είμαστε όλοι μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Ο Δήμος κοντά στο Δημότη. Ευχαριστώ Πολύ.