Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Με την παρουσία της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 τα εγκαίνια του Γραφείου Ισότητας Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Μπορεί η ανταπόκριση στην πρόσκληση της Δημάρχου να ήταν μικρή, αλλά σίγουρα είναι μεγάλη η πολιτισμική πρωτοπορία του Δήμου να δημιουργήσει έναν τέτοιο φορέα.

Πληροφορίες του ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS αναφέρουν πως το Γραφείο Ισότητας θα λειτουργεί προσωρινά στην Αιδηψό ενώ σύντομα θα μεταφερθεί εκτός κέντρου, στην Ιστιαία και στο δημοτικό κτίριο δίπλα στις εργατικές κατοικίες, για ευνόητους λόγους.

Το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου έχει ως εξής:

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» από τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή (18/12/2016) το Γραφείο Ισότητας, που δημιουργήθηκε σε χώρο του παλαιού Δημαρχείου της Αιδηψού.
Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα, η οποία έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με την Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, κα Λίνα Ευσταθίου-Σπανού.

Ο επίσημος εγκαινιασμός ολοκληρώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Thermae Sylla” με τις ομιλίες της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων και της Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού.
Η κα Κούβελα στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων για την προσοχή που πρέπει να δείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση επειδή «αποτελεί τομέα που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και μπορεί να αφουγκραστεί τον παλμό και τις δυσκολίες γυναικών και ανδρών στην κάθε περιοχή. Η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση αποτελούν ισχυρούς σύμμαχους του έργου μας και στεκόμαστε στο πλάι κάθε προσπάθειας για την ανάδειξη της κρισιμότητας της έμφυλης διάστασης ως σημαντικό παράγοντα για τη μεταρρύθμιση μιας Αυτοδιοίκησης δημοκρατικής, δίκαιης και λειτουργικής. Για το λόγο αυτό, έχοντας ορίσει γυναίκες εκπροσώπους σε όλες τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των 13 Περιφερειών της χώρας, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για την επίλυση των δυσλειτουργιών για θέματα ισότητας σε κάθε περιοχή της χώρας μας».

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία της Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού, που ακολούθησε, η κα Ευσταθίου ανάπτυξε το σχέδιό της για την εποικοδομητική λειτουργία του Γραφείου Ισότητας του Δήμου μας και την ουσιαστική συμβολή του στην επιτυχία των στόχων της Γ.Γ.Ι.Φ. Μεταξύ άλλων η κα Λίνα Ευσταθίου τόνισε: «Η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, προϋποθέτει την εφαρμογή μελετημένων σχεδίων και πρακτικών σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, έτσι ώστε να γίνει κοινωνική συνείδηση αυτή η πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη Χάρτα εκπονήθηκε με στόχο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, οι εκπρόσωποι δηλαδή των Τοπικών Κοινωνιών, να αναλάβουν δέσμευση για την ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές τους».
Ακολούθως ανέπτυξε λεπτομερώς μία δική της πρόταση ενός χάρτη συγκεκριμένων ενεργειών για την ισότητα των δύο φύλων που απευθύνεται προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.