Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

«ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ»

Κατανοώ την σύγχυση της τοπικής εκδότριας, δημοσιογράφου και λοιπών ιδιοτήτων, όταν σύμφωνα με επίσημα στατιστικά (πέρα του ολοφάνερου σε όλο το αναγνωστικό κοινό), ένα “ερασιτεχνικό” blog είναι πρώτο σε επισκεψημότητα και διαδραστικότητα από ένα “επαγγελματικό” site, όπως η ίδια τα έχει αποκαλέσει.

Ως πιστοποιημένος δημοσιογράφος και παλιός blogger, γελώ και απορώ συγχρόνως διαβάζοντας τις συκοφαντίες σε κουτσομπολίστικο δημοσίευμα της, που βασίζεται σε φημολογίες και μόνο. Δημοσίευμα που όχι δημοσιογραφική δεοντολογία δεν συστήνει, παρά ποινικά κολάσιμες πράξεις όπως συκοφαντική δυσφήμηση κτλ.

Αν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, αν έχει ονόματα και αποδείξεις, ας τα δώσει στην δημοσιότητα, όπως θα έκανε καθένας πραγματικός και δυναμικός δημοσιογράφος. Αν όχι, ας πάψει την τακτική του πετώ λάσπη και όποιον πάρει. Το μόνο εύκολο για όλους είναι να μιλούμε για φανταστικές διαρροές, πετώντας το μπαλάκι σε ανύπαρκτα ή τρίτα πρόσωπα, με σκοπό να δημιουργήσουμε ψευδείς εντυπώσεις ή να εξυπηρετήσουμε πρόσωπα και κόμματα.

Της υπενθυμίζω ότι «συνεργασία» λέγεται και η ακριβοπληρωμένη διαφήμιση της επαγγελματικής ιδιότητας ενός πολιτικού προσώπου σε μεγάλο τμήμα πρωτοσέλιδου εφημερίδας, αγνοώντας την νομοθεσία που απαγορεύει ρητά τις διαφημίσεις ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών σε ΜΜΕ. Ποιος όμως εκδότης δεν θα έκανε τα πάντα για μα μην χάσει μια τέτοια διαφήμιση;

Της υπενθυμίζω ότι «πικρία» είναι να χτυπά κανείς την πόρτα της δημάρχου προκειμένου να γίνει μέλος του Γραφείου Ισότητας Φύλων και να τρώει …πόρτα!

Τέλος, να θυμίσω την λαϊκή παροιμία «ο ήλιος βγαίνει για όλους». Ανταγωνιστικός γίνεσαι όχι με το να προσπαθείς να μπλοκάρεις αυτό που ο άλλος κάνει καλύτερα από εσένα για να έχεις το μονοπώλιο, αλλά, με την προσπάθεια να προσφέρεις το κάτι παραπάνω σε αυτούς που απευθύνεσαι. Οι χαμηλοί παλμοί αντιμετωπίζονται με σωστή θεραπεία, λάθος χειρισμοί μπορεί να “στείλουν” αδιάβαστο τον ασθενή.

Δημήτρης Καραφύλλης
Δημοσιογράφος (πιστοποίηση Γ.Α.Δ. Στερεάς)
Μέλος Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου & Εταιρείας Δημοσιογραφικών Μελετών