Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Δημόσια πρόσκληση για ενημέρωση σχετικά με τον περιπατητικό τουρισμό απευθύνει ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού:

Τη χάραξη και τη δημιουργία ορεινών διαδρομών για οργανωμένες περιπατητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσει άμεσα ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, προσθέτοντας ένα σημαντικό ατού για την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Ο Περιπατητικός Τουρισμός, αποτελεί σήμερα ένα ιδανικό συμπλήρωμα του Ιαματικού Τουρισμού και καθίσταται ιδιαίτερα δελεαστικός στην περιοχή μας, όπου τα μοναδικά ορεινά δάση της Βόρειας Εύβοιας, περιβάλλουν αρμονικά τις περίφημες ιαματικές πηγές της Αιδηψού και τις εξαίρετες παραλίες μας.
Εκτός της τουριστικής εκμετάλλευσης, η χάραξη των περιπατητικών διαδρομών, δημιουργεί προϋποθέσεις προστασίας του δασικού περιβάλλοντος και εκτίμησής του από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Τη προσεχή Δευτέρα στην Ιστιαία και ώρα 17:00 θα γίνει αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας-Αιδηψού.
Η Δημοτική Αρχή Ιστιαίας-Αιδηψού εκδηλώνει για μία ακόμη φορά τις οικολογικές της ευαισθησίες, θεωρώντας πως το φυσικό περιβάλλον αποτελεί βασικό παράγοντα γενικής ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών.

Σχετικά με τον περιπατητικό τουρισμό έχουν υλοποιηθεί μελέτη πολλές μελέτες σε διάφορες περιοχές της χώρας με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού στην Ελλάδα, με επισκέπτες κυρίως από Γερμανία, αναδεικνύοντας τον σε μία εφαρμόσιμη, και οικονομικά αποδοτική μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία ταυτόχρονα να εντάσσεται και να είναι αποδεκτή από τον κοινωνικό ιστό ενός τόπου.

Ο λόγος που αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τον περιπατητικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί μια ιδιαίτερη εναλλακτική μορφή τουρισμού, έγκειται στο γεγονός ότι με την ανάπτυξη του αντιμετωπίζεται η εποχικότητα του τουρισμού στην χώρα μας, επιτυγχάνεται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προσελκύονται αλλοδαποί επισκέπτες σε περιοχές που παραδοσιακά αποτελούσαν προορισμούς μόνο για Έλληνες.

Ο περίπατος ορίζεται ως η μετακίνηση με τα πόδια, ενώ ο περιπατητικός τουρισμός ορίζεται ως η μορφή τουρισμού, όπου ο περίπατος είναι ο βασικός σκοπός της εκδρομής ή του ταξιδιού, χωρίς να είναι ένας ακόμη συμπληρωματικός λόγος όπως γίνεται για παράδειγμα στον τουρισμό αναψυχής στην θάλασσα ή στα πολιτιστικά ταξίδια. Η σημασία του Περιπατητικού Τουρισμού είναι μεγάλη μια και είναι μετά την ποδηλασία (59%) και την κολύμβηση (57%), η τρίτη δημοφιλέστερη μορφή ήπιας αθλητικής ενασχόλησης στη Γερμανία σε ποσοστό 41%, ενώ είναι η δημοφιλέστερη μορφή αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου.

Ορισμένες από τις μορφές του περιπάτου είναι, ο κλασικός περίπατος, οι θρησκευτικοί περίπατοι, το Nordic Walking, η ορειβασία και αναρρίχηση.

Ο περίπατος αποτελεί μία πολυδιάστατη ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο. Επιπλέον ο περίπατος αποτελεί μία αθλητική δραστηριότητα, συμβάλλει ως στοιχείο αναψυχής, ευεξίας και υγείας, ενώ ακόμη προσφέρει μία κοινωνική εμπειρία αφού οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να διακριθούν σε σχέση με τη συμμετοχή σε ατομικές και ομαδικές. Η αξιολόγηση του κάθε τουρίστα ξεχωριστά για τον εκάστοτε τουριστικό προορισμό που επιλέγει, εξαρτάται από τον τύπο του προορισμού και τις προσδοκίες που έχει ανάλογα με τις παρεχόμενες πληροφορίες που του διατίθενται.

Τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή ενός προορισμού αποτελούν η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης η ύπαρξη μονοπατιών σηματοδοτημένων, οι δυνατότητες διαμονής, η δυνατότητα πραγματοποίησης παράλληλων δραστηριοτήτων, η επαρκής πληροφόρηση και οι προσφορές πακέτων για οικογένειες. Η ύπαρξη σηματοδοτημένων μονοπατιών για περπάτημα αποδεικνύεται κυρίως με την ύπαρξη πιστοποίησης του μονοπατιού από Διεθνή Φορέα.

Για την Ευρώπη είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) ο αρμόδιος φορέας που υποστηρίζει τις τοπικές οργανώσεις να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές και τις πιστοποιεί ως προς την ποιότητα, την τεχνική επάρκεια, την ασφάλεια και την αξιοπιστία.

Τα κριτήρια πιστοποίησης ενός μονοπατιού αφορούν τα ακόλουθα σημεία: Μορφή μονοπατιού, σήμανση, φυσικά ελκτικά στοιχεία, πολιτιστικά στοιχεία, κοινωνικά στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων εντάσσει τα καλύτερα δίκτυα μονοπατιών στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονοπατιών Κορυφαίας Ποιότητας (Leading Quality Trails). Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 11 μονοπάτια σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ελλάδα.

Στην πόλη της Ναύπακτου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 η εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος και αποτελεί την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως, έκθεση NOSTOS Greek Alternative Tourism Expo. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκε και το 1ο NOSTOS EXPO Conference, όπου Έλληνες και ξένοι καταξιωμένοι επαγγελματίες, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι φορέων μίλησαν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από τον εναλλακτικό τουρισμό στη χώρα μας, παρουσιάζοντας εφαρμοσμένες καλές πρακτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην NOSTOS Greek Alternative Tourism Expo συμμετείχε το Δίκτυο Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας ΔΙΑΜ, με έδρα την Αιδηψό και Πρόεδρο την Δήμαρχο, φιλοξενώντας τοπικούς φορείς.