Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το θέμα της πιθανής φιλοξενίας και στέγασης προσφύγων σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Αιδηψού, που αποκάλυψε το ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS (δείτε ΕΔΩ), απασχόλησε την τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017.

Από τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, προκύπτει ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον στέγασης μεταναστών, από αρκετούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ακόμη και σε άλλες περιοχές του Δήμου εκτός της Αιδηψού. Παράλληλα, έγινε αναφορά σε δύο συνδέσμους - μεσάζοντες με ΜΚΟ, ένας άνδρας στην Αιδηψό και μία γυναίκα στην Ιστιαία.

Αρχικά τοποθετήθηκε η Δήμαρχος κα. Λίνα Ευσταθίου, λέγοντας: «Ρωτήθηκα εγγράφως από το υπουργείο για το πόσο έχουμε δημόσιους χώρους να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες, απάντησα πως δεν έχω. Τότε άκουσα πως μπορεί να υπάρξει ιδιωτική πρωτοβουλία, το υπουργείο μου είπε πως θα ενημερωθείτε. Εμφανίστηκε πριν δύο εβδομάδες μία κυρία που έχει αγοράσει ένα κατάλυμα στο Νέο Πύργο. Μου είπε πως έχει πρόθεση να φιλοξενήσει πρόσφυγες, εγώ την απέτρεψα για συγκεκριμένους λόγους. Πριν λίγες ημέρες κάναμε μια συνάντηση στην Αιδηψό για διοργάνωση πασχαλινών εκδηλώσεων. Εκεί ειπώθηκε πως ξενοδόχοι έχουν απευθυνθεί σε ΜΚΟ για συμβόλαια φιλοξενίας».

«Επικοινωνήσαμε με την Ύπατη Αρμοστία, δεν έχει έρθει αυτή σε επαφή με αντιπρόσωπο της περιοχής. Εντοπίσαμε ΜΚΟ που παραδέχτηκε πως έχει έρθει σε επαφή με ένα συγκεκριμένο άτομο στην Αιδηψό και ένα στην Ιστιαία. Έχουμε λίστα με επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θέλει την άδεια της Δημάρχου» ανάφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Αιδηψού, κα. Όλγα Βογιατζή, αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν δύο σύνδεσμοι με ΜΚΟ σε Αιδηψό και Ιστιαία.

«Έχω λάβει και εγώ σχετική επιστολή από ΜΚΟ για ένταξη σε πρόγραμμα στέγασης μεταναστών. Αρνήθηκα» τόνισε ο κ. Αθανάσιος Καϊρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στον Νέο Πύργο.

«Ο ξενοδόχος κύριος Κ.Κ. είναι ο σύνδεσμος με τους άλλους ξενοδόχους της Αιδηψού. Μου είπε ότι εκδήλωσαν κάποιο ενδιαφέρον αυτοί που πρότεινε ο ίδιος και ήταν αρκετοί. Έσκισε μπροστά μου την λίστα. Έκανα δήλωση σε τοπικό blog» ανάφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αιδηψού κα. Ελένη Φώτου.

Η συζήτηση έκλεισε με την Δήμαρχο να αναφέρει: «Υπάρχει παραπληροφόρηση και ο κόσμος πανικοβάλετε. Για μικροπολιτικούς λόγους να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο, αυτά είναι κατάντια. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν ΜΚΟ που παρακάμπτουν τον Δήμαρχο. Εφόσον ο Δήμος κάνει μαζί με τους επιχειρηματίες κάνει βήματα να ανεβάσει το επίπεδο, είναι χρέος μας ο Δήμος και οι Σύλλογοι να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο αυτούς τους επιχειρηματίες που βάλλονται. Να τους εξηγήσουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα είναι θετικό, μακροπρόθεσμα θα είναι αρνητικό. Την Αιδηψό δεν την θέλω με πρόσφυγες. Οφείλουμε να παρέμβουμε έχοντας εναλλακτικές λύσεις»