Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ

Συνέχεια σε επιστολές αναγνωστών περί κατασκευής αεροδρομίου στην Β. Εύβοια, του πολίτη κ. Παναγιώτη Πετράκου (δείτε ΕΔΩ) και του Πλωτάρχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κ. Τασούλα Αθανάσιου (δείτε ΕΔΩ), δίνει ο εν αποστρατεία Υποπτέραρχος (Μ) κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου.

Πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου είναι η κατασκευή ενός ελικοδρομίου, του οποίου το κόστος κατασκευής και λειτουργίας είναι πολύ μικρότερο συγκρινόμενο με αυτό ενός αεροδρομίου. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδας σας αναφερόταν στην κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή  Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού και τα οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. Κανείς δεν αμφισβητεί τα οικονομικά και όχι μόνο οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία αεροδρομίου στο Δήμο μας. Το κόστος όμως κατασκευής και λειτουργίας ενός αεροδρομίου σε μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη τουριστική  κίνηση τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε μέγεθος και τις ανάλογες υποδομές (οδικό δίκτυο σε καλή κατάσταση, αποχετευτικό, αδιάλειπτη αποκομιδή απορριμμάτων,  ανάδειξη των πόλων έλξης  τουριστών κλπ.) και με δεδομένη την οικονομικής θεωρείται   είναι απαγορευτικό.
Ο Δήμος  Ιστιαίας- Αιδηψού χρειάζεται άμεσα ένα ελικοδρόμιο, του οποίου  το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του δεν είναι απαγορευτικό και πολύ μικρότερο συγκρινόμενο με αυτό ενός αεροδρομίου.
Το ελικοδρόμιο θα εξυπηρετεί επείγουσες αεροδιακομιδές  ασθενών και με αντίξοες καιρικές συνθήκες με ελικόπτερο, κάτι  που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον σήμερα, δεδομένων και των προβληματικών υπηρεσιών υγείας και εμπορικές πτήσεις μεγάλων ελικοπτέρων. Επίσης θα μπορεί να ενταχθεί στην αντιπυρική σχεδίαση του Πυροσβεστικού Σώματος για την  προστασία των δασών Πηλίου, Σποράδων, Β. Εύβοιας και όχι μόνο, από πυρκαγιές με την μεταστάθμευση αναλόγου αριθμού ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης  καθ’ όλη  την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Το νομικό πλαίσιο για τα ελικοδρόμια υπάρχει (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 19/2009 - ΦΕΚ 35/Α'/3.3.2009, Ίδρυση, κατασκευή, εξοπλισμός, λειτουργία και εκμετάλλευση ελικοδρομίων) και πρέπει επιτέλους   κάποια  Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά και όχι μόνο με έργα βιτρίνας.

Γεώργιος Κ.  Παπακωνσταντίνου
Υποπτέραρχος (Μ)  ε.α.