Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ο καθοριστικός ρόλος της Μητέρας σε όλες τις φάσεις της ανθρώπινης εξέλιξης, προϋποθέτει καθημερινό γιορτασμό της παρουσίας της. Η επίσημη Γιορτή της, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, κατά τα διεθνή πρότυπα, και την ημέρα της Υπαπαντής κατά τα ελληνικά πρότυπα, είναι απλά μία συμβολική υπενθύμιση.
Μητέρα: Μια έννοια σύμβολο, που περικλείει μερικές από τις σπουδαιότερες συνιστώσες της ανθρώπινης υπόστασης. Δημιουργία, Αγάπη, Θυσία, Αυταπάρνηση, Στοργή, Υπομονή.
Μητέρα η παιδαγωγός. Μητέρα η οικογενειακή στυλοβάτης. Μητέρα ο κοινωνικός ρυθμιστής. Μητέρα η Θεουργός. Μητέρα η Γυναίκα.
Ειδικά μάλιστα αυτή η τελευταία ιδιότητα, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον ηρωισμό της και τη γενναιότητά της κατά τη διάρκεια των χιλιετιών της ανδροκρατούμενης ανθρώπινης ιστορίας. Μία γενναιότητα, που προβλήθηκε ιστορικά με τον καλλίτερο τρόπο με τα λόγια της Κασσιανής προς τον υπερφίαλο Θεόφιλο: «Δια της γυναικός πηγάζει τα κρείττω».
Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη μου υπαγορεύουν σήμερα, ως γυναίκα, ως θυγατέρα, ως μητέρα, αλλά και ως Δήμαρχο, να ευχηθώ από τα βάθη της ψυχής μου ο Θεός να χαρίζει δύναμη και υγεία σε όλες τις Μητέρες του κόσμου.
Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις Μητέρες του κόσμου, και ευχαριστούμε όλους όσους γιόρτασαν μαζί μας στις πολλές και ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος αυτή τη ξεχωριστή μέρα.