Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

ΠΛΑΓΚΤΟΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μεγάλη ανησυχία τόσο στους λουόμενους όσο και στους αλιείς της Αιδηψού και του Πευκίου έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση πλαγκτόν σε τμήματα παραλίων και μεγάλες θαλάσσιες επιφάνειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που έκανε έντονα την εμφάνιση του στον Παγασητικό και τον Ευβοϊκό.

Κάτοικοι και επισκέπτες της Αιδηψού αναφέρουν στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS πιθανή μόλυνση της θάλασσας από την μονάδα βιολογικού καθαρισμού, κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα με ενημέρωση από την δημοτική αρχή που κάνει λόγο για εσκεμμένη αστήρικτη φημολογία. Επίσης, επαγγελματίες αλιείες του Πευκίου τονίζουν πως έχουν δέσει τα αλιευτικά τους διότι το πλαγκτόν προσκολλά στα δίχτυα με αποτέλεσμα να φράζουν και να βαραίνουν.

Για το φυσικό αυτό φαινόμενο, που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες που πέφτει πολύ νερό, μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου ο χημικός Αλέκος Γούναρης που έλαβε και δείγματα για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

«Είχαμε και ένα περίεργο χειμώνα με μετάβαση ξαφνικά στο καλοκαίρι, με έντονες βροχοπτώσεις που εμπλουτίζουν και  αυτά τον Παγασητικό. Επίσης είχαμε και έχουμε απότομες αυξήσεις στην ηλιοφάνεια. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα έχουν ως αποτέλεσμα απότομη αύξηση φυτοπλαγκτού. Πρόκειται για ένα περιστασιακό φαινόμενο που θα διαρκέσει μία έως δύο εβδομάδες, θα αποσυντεθεί και δεν αποτελεί δείκτη μιας έντονης μόλυνσης των νερών», επισήμανε ο κ. Γούναρης.

Με τον όρο πλαγκτόν χαρακτηρίζεται γενικά το σύνολο έμβιων οργανισμών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, θαλασσών και λιμνών και που συνήθως μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα αυτών των υδάτων. Κάποιοι απ΄ αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να κινηθούν με δικές τους δυνάμεις όχι όμως και τόσο ισχυρές ώστε να μπορούν να κινηθούν ενάντια στα υδάτινα ρεύματα. Στον συλλογικό αυτό όρο περιλαμβάνονται βακτήρια, πρωτόζωα, καρκινοειδή, φύκη, μαλάκια και κοιλεντερόζωα. Το μέγεθος των οργανισμών αυτών είναι διάφορο που ξεκινά από μονοκύτταρους οργανισμούς και φθάνει το ένα μέτρο όπως για παράδειγμα η διάμετρος της μεγάλης μέδουσας. Το πλαγκτόν διακρίνεται ανάλογα του είδους των οργανισμών σε δύο κατηγορίες, το ζωοπλαγκτόν και το φυτοπλαγκτόν