Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Πέρασαν περισσότερα από τρία χρόνια από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές για να διαβάσουμε, έστω επίσημα σε δελτίο τύπου, την φωνή του βορειευβοιώτη Περιφερειακού Συμβούλου Αθανάσιου Παπαδιώτη της παράταξης «η στερεά σε νέα τροχιά» που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπαδιώτης κατάθεσε επίκαιρη ερώτηση, ενόψει συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Ψαχνά Ευβοίας, σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου του νομού και ιδιαίτερα του Βόρειου άξονα.

Να σημειωθεί ότι ο οδικό άξονας Βόρεια - Νότια Εύβοια ανήκει στα 3.600 χιλιόμετρα του Εθνικού και Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου της χώρας, που επιθεωρήθηκαν και αξιολογήθηκαν το 2013 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου South East Neighbourhood SafeRoutes (SENSOR), συντονιστής του οποίου ήταν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Make Roads Safe Hellas (διαβάστε ΕΔΩ).

Τα αποτελέσματα της επιθεώρησης και αξιολόγησης του οδικού δικτύου, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Οδική Ασφάλεια Υποδομών» που διοργάνωσε τον Νοέμβριο του 2014 η Make Roads Safe Hellas στην Αθήνα και είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά για την Εύβοια (διαβάστε ΕΔΩ).

Το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου έχει ως εξής:
Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε  ενόψει συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Ψαχνά Ευβοίας στις 18/12, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης κ. Παπαδιώτης Αθανάσιος. Ο κ. Παπαδιώτης εκφράζει κρίσιμα ερωτήματα για την κατάσταση που εμφανίζουν  διάφορα τμήματα του Οδικού Δίκτυου στην Π.Ε. Εύβοιας, ιδιαίτερα του Βόρειου άξονα, όπως:

1. H έλλειψη συντήρησης και η κάκιστη εικόνα των τμημάτων του δρόμου Ιστιαίας - Χαλκίδας στο ύψους του οικισμού Κοκκινομηλιάς, που σίγουρα θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.
2. Tο έργο των Ηλείων που παρ’ όλη την δημοσιότητα και την επικοινωνιακή πολιτική προβολή, καθυστερεί η υλοποίηση του.
3.Το τμήμα της Εθνικής Οδού Ιστιαίας – Χαλκίδας στο 50ο χμ στην θέση «Δερβένι» όπου οι κατολισθήσεις έχουν καταστρέψει τμήματα του προστατευτικού συρματοπλέγματος αλλά ο εργολάβος "τυχαίως" εμφανίζεται όταν κλιμάκιο της Περιφερειακής Αρχής περιοδεύει ή επίκειται συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε κοντινή περιοχή.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπανό Φάνη 
Κοινοποίηση: Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη Κώστα.
.
Δεδομένης της πολύ πρόσφατης περιοδείας σας στη Β. Εύβοια που υποτίθεται έγινε για την πληρέστερη εικόνα επί των προβλημάτων και ελέγχου των εκτελούμενων έργων, για την πληρέστερη ενημέρωση  του σώματος θα θέλαμε απαντήσεις επί τριών κρίσιμων θεμάτων :

1. Σε τμήμα του επαρχιακού δρόμου Ιστιαίας – Χαλκίδος στο ύψος του οικισμού Κοκκινομηλιάς το οποίο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα, το οδόστρωμα  είναι σχεδόν κατεστραμμένο  και δεν έχει συντηρηθεί ποτέ. Ή κατάσταση του σίγουρα θα επιδεινωθεί ενόψει χειμώνα , μιας και το συγκεκριμένο σημείο πλήττεται λόγω υψομέτρου από καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις). Εκτός αυτού το θέαμα είναι απαράδεκτο με την έννοια της οποιασδήποτε ανάπτυξης της περιοχής . 
Προγραμματίζεται από μεριάς Περιφέρειας κάποια, ποια παρέμβαση, πότε και σε ποιο στάδιο ωριμότητας αυτή βρίσκεται; 

2. Όσον αφορά το έργο των Ηλείων , δεδομένου των κατολισθήσεων στο συγκεκριμένο σημείο, ιδιαίτερα συχνών ενόψει χειμώνα, και της συνεχούς επικοινωνιακής προβολής ότι η Περιφέρεια λύνει επί τέλους το θέμα των,
Πότε θα ξεκινήσει το έργο και γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες υλοποίησης του; Θα μας βρει και το Πάσχα  να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε “με δική μας ευθύνη” όπως λέγεται συχνά ως αστεϊσμός.

3. Επανερχόμαστε  σε μια επίκαιρη ερώτηση  ( Ιούλιος 2017)  στην συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου Λίμνη για το σημείο της Εθνικής Οδού Ιστιαίας – Χαλκίδας στο 50ο χμ στην θέση «Δερβένι», όπου οι κατολισθήσεις έχουν καταστρέψει τμήματα του προστατευτικού συρματοπλέγματος, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη επισκευής του. Τα δε προστατευτικά προς την μεριά του ρέματος μόνο προστατευτικά δεν είναι, και το οδόστρωμα συνολικά , όχι μόνο δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά είναι  ιδιαίτερα ολισθηρό. Τότε μας ανακοινώθηκε, και όντως εξακριβώθηκε , ότι την ίδια μέρα είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος. Την επόμενη μέρα όμως ο εργολάβος εγκατέλειψε και έκτοτε δεν προέβη σε άλλη παρέμβαση, ει μη μόνο την ημέρα που ξεκινούσε η περιοδεία σας στη Β. Εύβοια και τέσσερεις μέρες πριν την συνεδρίαση πάλι του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Ψαχνά.
Υπάρχει και ποιο είναι αυτό, σαφές  χρονοδιάγραμμα ανά φάση εργασίας του φυσικού αντικειμένου του έργου, ή θα αναμένουμε τις περιοδείες Περιφερειακών κλιμακίων και τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου κοντά στην Περιοχή για να ολοκληρωθεί το μεγίστης σημασίας για την ασφάλεια διέλευσης των μετακινουμένων έργο;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12/2017
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ: 
Αθανάσιος Παπαδιώτης